ZBORUL SI JOCUL LA RASA GALATENI

ZBORUL SI JOCUL LA RASA GALATENI

Cand spui Galateni, ar trebui sa spui porumbei de zbor cu joc sau fara joc asa cum au fost, sunt si vor fi, indiferent de parerea celor care au facut Standarduri sau care sustin numai o varietate. Nici cei care sustin numai zboruri, nici cei care sustin numai jocuri nu pot schimba caracteristicile de baza ale acestei minunate rase. Cum pot acesti modernisti sa schimbe caracterele fiziologice ale unei rase de sute de ani?

Este adevarat ca in ultimii 40-50 ani, unii au selectionat porumbei din rasa Galateni dupa bunul plac. Porumbeii din rasa Galateni au zburat dintotdeauna si unii din ei, care de pui au fost dati afara si zburati (ca niste copii care intai invata sa mearga apoi se duc la gradinitia, scoala elementara, liceu, unii scoli superioare, dupa care devin maturi), intai in functie de arborele genealogic, putere, dispozitie, antrenamente, pot deveni trecand dupa luni de zile ori la buni zburatori ori incepand sa faca coada dupa care tumbe sau direct tumbe sau, mai tarziu, devin mai buni sau mai putin buni jucatori. Si cei care doar zboara si cei care doar joaca, daca fac parte din rasa Galateni, nu corcituri, mostenesc jocul.

Cum va explicati ca toti columbofilii care zboara porumbei din rasa Galateni au si zburatori si jucatori? Galatenii de zbor cu joc sau fara joc pot fi: unii mai buni zburatori sau mai slabi sau foarte slabi. Totul depinde de crescatori in primul rand cum au selectionat porumbeii tinand cont de arborele genealogic, cum ii antreneaza, tinand cont de conditiile atmosferice (vant si presiune atmosferica), toate foarte importante pentru porumbeii care zboara la inaltime mare. Dar, pentru a avea rezultate, cel mai important lucru este sa ai o matca de porumbei maturi, verificati atat la zbor cat si la ceea ce transmit fiziologic si morfologic la pui. Cei care zboara la concursurile de maturi numai cu porumbei maturi stiu cat de greu este ca in ziua concursului sa ai porumbei in forma.

La porumbeii maturi-barbati, intervine, in afara de calitate, si faptul daca sunt imperecheati sau nu sau daca sunt zburati la vaduvie. Cum va explicati ca un porumbel matur poate zbura ezceptional la vaduvie (neimperecheat), tot acelasi porumbel, cand este imperecheat si goneste femela la cuib, zboara foarte slab? Cum va explicati ca un porumbel care joaca foarte frumos, cand este zburat in timp ce goneste femela la cuib, zboara putin sau cade pe pamant din joc? Cum va explicati ca o porumbita zboara foarte bine sau joaca foarte bine si, cu cateva zile inainte de a oua sau cateva zile dupa ce a ouat, zboara slab sau foarte slab si asa mai departe? In concluzie, este foarte foarte greu sa ai rezultate bune sau foarte bune in ziua concursului doar cu porumbei maturi.

La aceasta rasa Galateni zborul la pui este foarte diferit si neconcludent. Nu vorbim de exceptii cand avem un pui care a fost foarte bun si la zborurile de pui si in al doilea an a fost si mai bun la zbor sau zbor cu joc (nu stie nimeni cu exactitate daca nu cunoaste arborele genealogic al porumbeilor maturi). Puii de Galateni dati afara la zbor de mici pot fi foarte buni zburatori, dupa care foarte multi cedeaza din toate punctele de vedere (rezistenta, comportament de neinteles cand dau la pereche, unii incep sa faca coada, joc slab etc), in concluzie arbore genealogic slab.

Zborurile cu pui trebuie facute cu pui din aceeasi rasa. La rasa Galateni, concludente sunt numai zborurile cu porumbei maturi si numai maturi. Un porumbel matur care este bun si are un arbore genealogic bun, este o valoare. Un pui bun de mic si slab la maturitate este cea mai mare pacaleala in porumbarie. Un pui bun de mic si foarte bun matur, atat la zbor sau la zbor cu joc, si are putere in ceea ce transmite este idealul. Nu se pot amesteca zborurile de maturi cu zborurile de pui.

Eu stiu, este o rasa atat de grea, incat o viata nu iti ajunge. Este o rasa in care, dupa parerea mea, ar trebui imbinate atat calitatea cat si aspectul. Ganditi-va ca toti crescatorii pe care dvs ii vedeti in cartile de specialitate si cei care au scris carti, au spus sa se tine cont de zbor, joc si frumusete. Nu au facut Standard din cauza formelor de capete (ciocosi, semiciocosi, scurti), constructia corpului (mai mari, mijlocii sau mai mici), zborului (zbor lent cu coada desfacuta sau putin mai ager), la varietatea baltati, imbinarea culorilor care pot fi mult mai asimetrice decat simetrice.

Pana la ora actuala, eu nu am vazut niciun crescator care nu a facut ucenicia, nu a vizitat multe crescatorii, nu a zburat porumbei din aceasta rasa, nu a avut inclinatii pentru aceasta rasa, nu a creat porumbei din aceasta rasa, sa poti discuta cu el despre aceasta minunata rasa Galateni. Toti isi dau cu parerea, nu arata nimic, sunt incepatori dar dau sfaturi, vorbesc de zbor iarna, nu stiu sa tina porumbeii in mana. Dar sa nu uitati, sunt foarte putini columbofili care cunosc aceasta rasa, ii numeri pe degete.

Eu, personal, am facut o greseala pe care mi-o asum, si anume am semnat un protocol de colaborare cu membrii C.N.T. pentru a zbura dupa un regulament de zbor al C.N.T.-ului, completandu-se cu un clasament individual. Am discutat si cu membrii clubului Dacia, dar greseala a fost ca nici eu nici membrii concurenti din cadrul clubului nu am studiat regulamentul de zbor C.N.T. Primind cartea si citind cu atentie, discutand cu cei din cadrul clubului, am vazut cate puncte nu sunt comune pe care le-am enumerat in articolul Diferente intre Regulamentul de Zbor C.N.T. si Club DACIA la rasa Galateni.

Dar, domnul Sasu, a facut un regulament foarte bun pentru porumbeii single, prin care multe diferente devin discutabile. Important este ca atat club Dacia cat si C.N.T. au calendar comun de zbor, lunile mai si iunie, au un barem minim comun la zbor la maturi de minim 3 ore, la pui baremul minim de zbor fiind de o ora jumate la ambele cluburi, iar regulamentul facut de domnul Sasu este foarte bun pentru ambele cluburi (mentionez ca la noi este identic).

Ar mai ramane de discutat unele puncte foarte importante, dar eu sunt optimist. Atat Club Dacia cat si C.N.T. sustin ca fiecare are regulamentul cel mai bun. Dar toti cei care isi dau cu parerea, intai trebuie sa fie membri intr-un club, sa participe la concursurile de zbor, sa zboare porumbeii in aceeasi zi pentru ca este foarte foarte important, unde au dubii sa controleze, sa nu vorbeasca dupa un an tendentios, sa aiba cei 7 de acasa, sa nu jigneasca si sa nu uite ca nimic nu este mai greu decat concursurile de zbor oficiale. Performanta nu se realizeaza pe internet. Site-ul este pentru toti iubitorii de porumbei, exprimare libera civilizata, poti sa ai parerea ta. Un singur este pacat: ca foarte putini crescatori adevarati isi spun parerile. Ar fi frumos sa vedem articole si despre alte rase, poze, rezultate de la concursuri, pareri.

La Club Dacia, palierele de inaltime nu sunt mentionate fiindca porumbeii zboara foarte sus, au multe ore de disparitie, nu au egal. Membrii clubului Dacia au porumbei fara egal, atat la zbor cat si la frumusete. Despre frumusetea acestei rase, in alt articol.

La intalnirea de la Craiova, membrii clubului Dacia au propus o finala intre cele doua cluburi: Dacia si C.N.T. in care sa concureze cei mai buni 5 membri de la fiecare club. Sa se zboare in aceeasi zi, arbitrii C.N.T. impreuna cu arbitrii Dacia, maturi la maturi, pui la pui, si unul mixt. Luna iunie pentru zboruri este ideala. C.N.T. nu este de acord.

Din cauza diferentelor dintre zboruri cu porumbei fara joc si cei cu joc nu se poate face regulament de zbor comun. Cei fara joc se unesc intre ei, dar dupa multe ore de zbor sus in disparitie, cand coboara, in functie de rezistenta sau dispozitie, se pot lasa cate unul sau in grupuri mici, mai rar, dupa 6 ore de zbor, vin toti grupati. Noi nu vorbim de corcituri.

Stolurile numai cu jucatori moriscari au un zbor de ping pong, ca timp de zbor mai putin performant. Stolurile mixte pot avea si durata ca timp de zbor si spectacol daca sunt jucatori adevarati care si zboara si joaca. Cea mai mare realizare este unirea columbofililor in diferite cluburi in care o foarte mare parte din ei zboara porumbei. Nu poti sa spui Galatean, rasa de zbor si joc-agrement, si tu sa aduci in expozitie numai porumei de frumusete. Sper din suflet ca multi sa nu treaca si in multe expozitii sa vedem custi cu porumbei de zbor. FRSC este pentru toti cu porumbei de zbor.

Puii zburati mereu impreuna pana la maturiate zboara mult mai grupati decat maturii.

Inchei cu o intrebare: Care va fi rezultatul la final tinand cont de urmatoarea situatie: la zbor cu porumbei maturi, un membru club Dacia si un membru C.N.T. zboara dupa regulamentul actual C.N.T. paliere, puncte, pui in loc de maturi etc. Exemplu:
- Ionescu de la C.N.T. zboara 3 pui;
- Popescu de la Dacia zboara 5 maturi;
- Arbitrii de la ambii concurenti sunt de la C.N.T. cu fise C.N.T. (pe paliere, puncte etc);
- La Ionescu C.N.T. cei 3 pui se lasa dupa 3 oreș
- La Popescu de la Dacia, 3 maturi se lasa dupa 2 ore si 55 de minute, ultimii 2 maturi se vad sus pe cer licarind, intra si in disparitie inca 5 ore dupa primii 3;
- Dupa 3 ore la Ionescu C.N.T. s-a inchis zborul fiindca atatia a lansat;

Pe ce loc este Popescu de la Dacia dupa 2 ore si 55 de minute cu primii 3 si 7 ore si 55 minute cu ultimii 2 veniti? Intrebare: cine are porumbeii mai buni, daca la final pe fisele de zbor, si Ionescu C.N.T. si Popescu de la Dacia au acumulat cate 500 de puncte fiecare?

Torino, 05.02.2012

!!! Timpul este cel mai bun profesor, dar niciun elev nu l-a supravietuit.
Sursa: profilul unui joc online.

 

 

 

SUNT CU OCHII PE VOI!!!!!! CORA 2012

10 Responses to ZBORUL SI JOCUL LA RASA GALATENI

 1. In primul rind Ionescu a facut cu cei trei pui dublu baremului de durata{1 ora 30 min},deci este un crescator f bun!Popescu nu a reusit sa faca baremul de durata{3 ore},deci este un crescator slab!Daca Popescu ar fi un crescator {antrenor}bun si ar cunoaste porumbei bine atunci ar pune in achipa de concurs trei porumbei de valori apropiate{vezi alea 7 ore}in loc de 2,siatunci Popescu ar fi si el BUN .Nu din aceasta cauza pe diplome si cupe se trece numele crescatorului,ori vreti ca porumbei sa cistige concursurile si crescatorii fara merite sa adune lauri??Poate la DACIA scieti pe diplome numele porumbeilor siatunci este OK!
  Referitor la cite vieti iti trebuie sa faci porumbei de zbor,eu cred ca 2-3 ani sunt suficienti daca se tine cont de faptul ca porumbei se impart in buni si slabi,ca la orice concurs adevarat!Se pare ca “Popescu” are nevoie de mai multe vieti,el se ghideaza dupa un vechi proverb gen:”Nu mai este EA vesla,dar uite ce frumos atirna”

 2. Eu cu nea Torin , am facut si voi face afaceri bune si in anii urmatori . Este un om de calitate , educat in Germania .
  Am pentru dansul 20 de bucati de Galateni ciocosi , cu salba (balt) , capete mari , cu care o sa va ingenuncheze .
  Toti care i-au vazut au dat pe spate . Sunt pasari ajunse la maturitate , au deja 2 ani si sunt generatia a doua si a treia , de voiajor list , lucrat in Galatean .
  Sa inbolnavim tara , toti 20 , a unghii albe si s-au spalat si la ochi si la gene .
  Vor merge toti la domnia sa , fiindca este un om care apreciaza munca si plateste bine si in plus este un om titrat .
  Eu va respect domn Torin si asa cum am facut afaceri tari in 2009 , vom face si acum .

 3. Dl.Gicu Braila nu te cunosc ,afirmatiile facute sint neadevarate, dar iti doresc ca in buzunare sa ai atitia bani citi ai cistigat din afacerile cu mine . Acest site l-am facut pt. cei care doresc sa-si prezinte porumbeii, pt. cei care doresc sa-si exprime ideile constructive in folosul columbofiliei si pt.cei care doresc un dialog civilizat( fara injurii si minciuni).

 4. David Prismareanu

  De 2 saptamani , urmaresc cu atentie topicele si comentariile de pe acest site si astazi constat cu indignare , ca s-a mai scris o pagina neagra a columbofiliei din Romania .
  Cu ceva timp in urma , Zburatorul de Galati , urma sa aiba Regulament de Zbor comun , concurentii sa aiba calendar competitional comun si bine-inteles clasament comun ;
  Un singur clasament pentru toti concurentii care zboara in competitii oficiale Zburatori de Galati , in Romania .

  Din pacate orgoliile si lipsa de seriozitate a unora , au facut , ca din toate cele mentionate mai sus , sa nu mai ramana nimic .
  Totul s-a dus , s-a evaporat ca un nor de fum .
  Istoria , cat si generatiile viitoare de columbofili va vor acuza pentru aceste lucruri si nu va vor putea ierta !
  Pacat !
  Mare pacart !

  Legat de domnul Gicu din Braila , ii spun ca in afaceri (combinatii) nu se procedeaza asa ;
  Cand facem o combinatie , combinatie sa fie ! O stim numai noi si chiar daca te arde cu ceara , nu ai voie sa versi gusa !
  Acestea sunt niste legi nescrise , pe care Gicu le-a incalcat si din acest moment pentru noi , este zero .

 5. David Prismareanu

  Gicu , a mai calcat pe bec in 1995 , cand s-a lacomit sa ii ia lui nea Caim multi bani pe un lot de 25 de hibrizi . Fiind lucratura la prima generatie , erau foarte grosi si bine legati pe capete .
  Caim i-a zburat pe toti , ne iertand niciunul si in acest fel pasarile ne-au dat de gol .
  Stolul brazda Ferentariul de la nord la sud si de la est la vest , tradand caracterul de voiajor list .
  Vestea a circulat repede in toata tara , iar din acel moment pentru noi la Braila a venit falimentul .
  Pentru imprudenta lui Gicu , timp de 5 ani , pana in 2000 , toti cei din Braila , am avut probleme cu vanzarile .
  Pentru prostia lui Gicu , am platit toti .

 6. Bai fiti barbati nu tate si nu va mai dati imprimire pe site-uri publice .
  Faci o magarie , o ingropi si mergi inainte !
  Sifoanele (cei care toarna) , nu au ce sa caute printre noi .
  Ti-ai luat banii , ai dat marfa , pa si la gara .
  Sa vi acum dupa ani si sa ,,vomiti” , este lipsa de barbatie !

 7. Din toate negocierile astea , pacat ca n-a iesit nimic .
  Totusi , cei de la Dacia ar trebuii sa invete ceva si sa imprumute macar arbitrarea porumbeilor pe PALIERE de ALTITUDINE !
  Daca nu apreciezi CALITATEA zborului , mai bine nu mai zbori .
  Nu poti sa punctezi la fel , porumbei care presteaza la inaltime de puncte si disparitie , cu gloabe care zboara la inaltime joasa si medie si nu fac nici macar BAREMUL de ZBOR la PUNCTE si DISPARITIE !
  La orice rasa de zbor , care se respecta , trebuie sa fie apreciate CALITATEA zborului si DURATA zborului ; Daca aceste doua criterii nu sunt luate in calcul , totul este in zadar ; Este pierdere de timp !!!!!!!!!!!!!
  Cu respect ,
  Dinu Gheorghe

 8. La noi la Satu-Mare , avem o competitie cu porumbei care zboara la nivelul etajului 3 . Se ridica uneori si mai sus , dar nu dupa mult timp revim la aceeasi inaltime . Au un zbor pe lung (stanga-dreapta) , exact ca voiajorii . Se numesc tripleri si sunt adusi din Anglia .
  Zbor mai urat ca la porumbeii aia , n-am vazut , de cand mana m-a facut !
  Vin deasupra de cos sa se lase si brusc pleaca in lungime si mai zboara 2 – 3 ore , dupa care ciclul se repeta .
  Eu nu vad ce gasesc placut oamenii aia la acesti porumbei , caci pentru mine totul este dezgustator !
  Ii vad toamna tarziu cu niste cupe in mana , am 2 vecini mandrii ca triplerii aia le-au zburat 15 ore , dar tot nu inteleg unde-i placerea ?
  Ne avand paliere de altitudine , deci ne apreciind calitatea zborului , sa nu ajungeti domnilor de la Dacia ca aia de la Satu Mare .(Aia cu triplerii ; 15 ore , dezgustatoare).

 9. domnule TORIN in articolul scris e pentru tot prostu sa invete daca vrea dar la unii stii vorba aia cei ceri prostului ce nu are sa iti traiasca porumbeii si sa mai scrii si alte lectii de galateni ca merita pe cit de frumoasa rasa ca o iubesc nebuneste pe atit de complicata e dar asta e pe clipa ce trece mai invatam ceva oricum din partea mea tot respectul CATALIN

 10. Buna ziua dle Torino, ma numesc stefan , sunt din Bucuresti si cresc porumbei galateni de zbor, am si eu o intrebare la care vreau sa-mi raspundeti sincer- DE ce nu mai aveti galateni ca cei din pozele alb negru? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*