PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE ANTRENAMENTULUI

ZBOR

Porumbeii galateni , la fel ca si ciungii ,zburatorii de Odesa si de Budapesta , au un zbor repede ( liliachiu ) , zboara “la licarire” sau “la disparitie” , adica la o inaltime asa de mare , incat se disting cu greu sau deloc cu ochiul liber. Ei pot zbura 6-11 ore fara intrerupere.
Incepand de la altitudinea de 1700 m , porumbeii nu mai sunt vizibili cu ochiul liber.
Porumbeii sunt zburati incepand din luna mai pana in septembrie si anume dimineata , pe timp frumos , numai o data pe zi , cu cate o zi repaus intre doua zboruri.
Selectia si ameliorarea porumbeilor zburatori se face in primul rand dupa criteriul zborului , si numai in mod secundar se iau in considerare si anumite caractere morfologice externe.
In cazul cand polimorfismul din cadrul unei rase de zbor dispare , in urma selectiei unilaterale , de obicei regreseaza si aptitudinea de zbor si ea devine o rasa de frumusete.
Mai recent , selectia si ameliorarea porumbeilor de zbor se orienteaza dupa teoria aripii a lui Vanderschelden , conform careia aripa porumbelului zburator nu este triunghiulara , ci in forma de patrulater , fiindca cele 4 remige mai mari au aproximativ aceeasi lungime si varfurile mai rotunjite.

PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE ANTRENAMENTULUI

Zborul de performanta este asigurat de aptitudini ereditare si de antrenament.
Porumbeii tinuti pentru zbor sunt tinuti intr-un compartiment separat , de unde sunt inaltati pentru zbor pe timp favorabil.
Zborul fortat consta in crearea unui anumit reflex conditionat in asa fel , incat la un anumit semnal – fluieratura , fluturarea unui mic drapel – porumbeii sa-si ia zborul.
Performanta zborului depinde de :
• Aptitudinea de zbor ( proprietatea rasei )
• Starea fiziologica a porumbeilor ( faza de clocire , de naparlire , conditia fizica )
• Antrenamentul
• Inretinerea
• Starea vremii ( nu se vor zbura pe ploaie sau vant )
• Priceperea crescatorului

Ing. Stefanescu Viorel

One Response to PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE ANTRENAMENTULUI

 1. Magineanu David

  Acest topic este cel mai ADEVARAT topic aparut in ultimii 10 ani pe un site columbofil si in care s-a scris despre Galateni !
  Daca cititi cu atentie primele 4 randuri , veti regasi acolo descrisa prestatia Galateanului , asa cum este ea in realitate (pe teren) , in anul 2012 , in 70 % din cazuri .
  Stiu ca ADEVARUL deranjaza , dar zborul de durata , la inaltimi foarte mari , pe care Galatenii din Romania anilor 2012 il prezinta , nu-l poate lua nimeni .
  Inclusiv cei care se afla la butoane si nu vor sa recunoasca aceasta REALITATE , vor fi nevoiti s-o accepte ;
  Orb sa fi si nu poti sa nu accepti ce exista in jurul tau , ce te inconjoara !
  Acesti porumbei sunt porumbei de mare durata si de mare inaltime , se zboara pe regulamente de zbor unde arbitrarea porumbeilor se face pe PALIERE de ALTITUDINE si cam atat !
  Restul sun jocuri de culise , ipocrizie si interese personale !!!!!!!!!!!!!!

  Cu stima ,
  David Magineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*