1987 – 2017, 30 DE ANI DE DISTRUGERE IN MASA A GALATEANULUI

Dupa cum ati vazut si observat, cei care cresc la ora actuala varietati de Galateni au uitat total sau unii se fac ca nu isi mai aduc aminte cum aratau porumbeii anilor 1960-1970-1980. Daca vorbim de crescatorii tineri, indragiti de aceasta rasa si luam in considerare cum i-au mintit si dus in eroare asa-zisii lideri ai neadevarului care, prin toate metodele, i-au facut sa devina dependenti de neadevar, pot sa inteleg.

Dar daca vorbim de cei varstnici care se dau cunoscatori nu pot sa inteleg cum au uitat adevaratii porumbei din rasa Galateni din trecut. Din fericire, in 1969-1970, am facut cateva pozela o linie de baltati pe vanat – mama, tata, fiica, nepoata – si tot la fel la o linie deosebita, baltati pe negru.

Porumbeii prezentati erau unii din cei mai buni si frumosi ai anilor 60-70. Daca va uitati si analizati toate pozele prezentate din acei ani si studiati pozele din cartile de specialitate, veti vedea cata diferenta era intre porumbeii de rasa veche si cei modernisti dupa anul 1987. Au aparut papagalii, capsomanii, cloncanii, porumbei de frumusete etc. Si la varietatile de zbor corciturile de culori din diferite rase, porumbei cu ciocuri infipte in cap din combinatiile de Galateni si alte rase de zbor, de altitudine etc, porumbeii cazatori de jo intre 10-30 de minute, facuti tot din diferite combinatii de porumbei degenerati, guturii (corcituri de culori) si multe alte varietati de rasa care au uitat tot si sa mai zboare, si sa mai joace etc.

Dar mergem inainte. Zburam corcituri si facem frumosi de voliera dupa cum place fiecaruia. Va veni o zi cand va veti aduce aminte de tot ce se intampla. Cum din cea mai renumita rasa de zbor si joc cum este Galateanul ati promovat Gutanul colorat? Va mai aduceti aminte de porumbeii celebri care erau si frumosi si valorosi in cadrul rasei si va rugati de anumiti crescatori sa vi-i vanda ca sa-i aveti in voliera dvs? Pentru unii, in anii 60-70, s-a platit pentru anumite perechi s-au platit si de 3 ori salariul mediu pe economie de atunci.

La cat de mult s-a distrus rasa Galateni, din putinul cat a mai ramas, tineti minte ca pentru un porumbel frumos si bun, care are si putere de transmitere, veti pati de 5 ori salariul pe economie. Eu cred ca nu ati uitat cum trebuie sa fie un porumbel din rasa Galateni bun si frumos. Ceea ce se vede este ca nu mai sunt porumbei buni si frumosi din cauza distrugerii in masa a ultimilor 30 ani.

Au disparut iubitorii si adevaratii creatori de porumbei Galateni buni si frumosi. Este o rusine de ceea ce se zboara in general in toata Romania si cat de prosti sunt unii la zbor. Mai exista o sansa sa apara cativa crescatori din aceasta rasa Galateni care doresc sa asculte, sa colinde prin toate crescatoriile actuale, sa fure meseria, sa cunoasca genetica, ingrijirea porumbeilor etc si sa imbine calitatea cu frumosul.

Un Galatean bun si frumos face mai mult decat o voliera de urati zburatori. Un porumbel care este frumos si cu o linie buna in spate este o capodopera. Mintiti-va in continuare ca va mintiti frumos.

Paste Fericit!

INTALNIREA PROFESIONISTILOR, 08.04.2017, PENTRU DEFINITIVAREA ETAPELOR DE ZBOR, PORUMBEI MATURI SI TINERET

Torino,
Aprilie 2017

5 Responses to 1987 – 2017, 30 DE ANI DE DISTRUGERE IN MASA A GALATEANULUI

 1. Aveti MARE dreptate, dl. Torino! Chiar este de neinteles cum a fost posibil sa se ajunga in situatia aceasta. Crescatorii titrati, ce au crescut galateni o viata au ajuns sa nu poata face baremele de zbor, au creat galateanul de medie inaltime, galateanul cu capul de voiajor si zbor de voiajor! Atunci nu trebuie sa ne mai miram ca tineretul incearca sa mai repare din dezastrul facut, ca tineretul alege din din cele DOUA VARIANTE:
  Frumos si prost
  Urat si bun!

  Se pare ca cea de a doua varianta este de preferat pentru crescatorii care vor sa faca baremele.

  Felicitari, dl. Torino, ati axpus ca intotdeauna porumbei foarte frumosi!

  Spor la zbor tuturor ca incep etapele si un exemplu elocvent este intodeauna binevenit!

 2. DOMNULE TORINO, AVETI MARE DREPTATE DAR VINA IN MARE PARTE O AU ARBITRII. EI AU FOST CEI CARE AU PROMOVAT AN DE AN LA EXPOZITIILE NATIONALE GALATENI LUCRATI CU ALTE RASE ASA CA NU II PUTETI FACE VINOVATI DOAR PE CEI CE AU FACUT CORCITURILE.
  PASTE FERICIT TUTUROR

 3. Porumbelul Galatean, rasa pur Romaneasca, a fost, este si va fi portdrapelul columbofiliei romanesti. Galateanul a avut si mai are inca o varietate de culori si un potential de zbor si joc care l-a consacrat. Inaintasii crescatorilor de galateni, cei care au avut pasiunea, cunostintele si abnegatia de a creste si dezvolta aceasta rasa de porumbei, au contribuit la dezvoltarea rasei prin selectare si nu prin incrucisare cu alte rase. Zborul si frumusetea l-au obtinut numai prin selectare de ani due zile.

  Din cele peste 25 de varietati de culoare de galateni, unele au disparut numai in ultimile decade prin ignoranta si nepromovarea acestors. In schimb au aparut corciturile cu titlu de galatean de frumusete ori de zbor, de crescatori care au avut asa zisa “trecere” si au promovat asemenea corcituri. Din placate, adevaratii crescatori ai rasei au stat impasibili prin neimplicare atunci cand asemenea corcituri au fost promovate in concursuri si expozitii cu titlu de galatean.

  Necunoscatorii rasei care au luat spre crestere aceste corcituri nu au cunoscut standardul rasei si nu si-au pus intrebarea daca e sau nu galatean. Din fericire, in ultima perioada, piata de corcituri nu a mai functionat si asa zisii crescatori de galateni si-au inchis cotetele de creat corcituri. Trebuie ca acei crescatori adevarati ai rasei galatean sa-si faca auzit glasul cat mai mult, iar rasa galatean sa-si continue dezvoltarea natural prin selectarea si prin respectarea standardului creat de inaintasii Ghita Rosu, Savescu, Enachescu, Margineanu, Leonte, Mihai Stefaniu, Arghir, Avramescu si altii, unii inca in viata.

 4. Dl Torino , scurt si la obiect , puteti arata acum in propria crescatorie porumbei asa cum sunt in pozele alea si asa cum vorbiti ?

 5. Dl Robin, aceste poze sunt actuale, puii 2017, iar maturii sunt prezenti in crescatorie. Fotografiile sunt realizate in propria voliera, in ziua in care i-am pus la pereche. In realitate, sunt mult mai multe exemplare ca odinioara. Torino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*