GALATEANUL DE ZBOR SI JOC NU TREBUIE SA STEA LA ACEEASI MASA CU CORCITURILE ZISE “GALATENI”

Din 2006 pana in prezent, am incercat sa transformam Galateanul adevarat de zbor performant sau cei de zbor si joc. Numai povesti. Nimic concret. La zbor performant, datorita lipsei de crescatori la rasa Galateni, a trebuit ca ani si ani de zile sa concuram cu toate corciturile pe care crescatorii i-au declarat Galateni.

O rasa minunata, ma refer la baltatii pe vanat, singurii in proportie de maximum 10% ramasi din punct de vedere al calitatii si frumusetii mai pot sa ne incante privirile si sa aiba o prestatie cat de cat buna. De ani de zile am incercat prin diferite regulamente de zbor sa promovam rasa Galateni. Am zburat la inceput dupa clubul Dacia. Dupa aceea am zburat dupa regulamentul “jumatate plus unu’” facut pentru rase care zboara colectiv. S-a demonstrat ca pentru rasa Galateni nu este o alegere foarte buna, chiar daca am incercat cele 2 variante.

Primul regulament al clubului Dacia a fost facut de peste 40 de crescatori care au crescut si cresc aceasta rasa de Galateni. In ultimii ani, am testat si varianta a doua de care majoritatea crescatorilor sunt nemultumiti. Vorbind cu crescatorii din diferite orase, raspunsul a fost unul unanim: Galateanul are alt comportament, zboara solitar sau in grupuri mici si nu putem sa ii comparam cu o rasa care zboara colectiv.

Toata lumea a spus ca doreste ca in anii viitori sa zboare dupa un regulament specific Galatenilor. Este obligatoriu sa se zboare intre 5 si 9 porumbei, sa indeplineasca baremele de disparitie atat la porumbei maturi cat si la pui si sa se faca o medie pe ultimii 5 porumbei. Majoritatea crescatorilor vor decide si tinand cont de faptul ca Galateanul trebuie sa fie si frumos, sa zboare si unii dintre ei sa si joace facand parte din rasa, vor demonstra calitatile rasei. Datorita concursurilor de zbor am reusit eliminarea mincinosilor care au sustinut ca porumbeii lor sunt buni si in realitate sunt nulitati.

La joc nu vreau sa comentez deoarece suntem departe de adevar, porumbeii care inainte zburau ore intregi, jucau la aterizare. Dar acesta a devenit un vis. In rest, pe jucausii de ocazie sa ii tina cine doreste, nu fac parte din rasa adevarata. Porumbeii cu zbor performant nu pot fi Gutani zburatori, trebuie sa aiba prestanta, osatura, finete si culoare bine definita.

Ceea ce se zboara asatzi sub denumirea de Galatean sunt la foarte multi crescatori corcituri de rase. Este total gresit si peste cativa ani rasa va disparea. La frumusete, pentru expozitii, sunt acceptati toti porumbeii selectionati, tinand cont de fiecare varietate de culoare, de specificul varietatii, culoarea ochilor, tinuta, prezenta etc. Cine ar fi crezut acum 60 de ani ca apar crescatori peste nopate care decid soarta Galateanului? Este greu sa intelegi cum noua generatie care considera ca au cunostinte de genetica au combinat atatea culori, nu imi dau seama unde doresc sa ajunga.

Unii inconstienti au transformat cea mai iubita rasa de zbor si joc intr-o rasa de corcituri de culori, fara viitor. Va dati seama cum niste necunoscatori ai rasei Galateni au transformat de-a lungul anilor Galateniada in Gutaniada. Ganditi-va ca porumbeii nou creati nu au nimic in comun cu genetica si nici cu practica. Din Gutan Gutani ies, din corcituri de Galateni Gutani ies, din zburatori de diferite rase cu Galateni tot Gutani ies zborul si jocul este mostenit de aceasta rasa si nu trebuie afectate caracteristicile rasei.

Acest articol a fost scris in urma discutiilor cu crescatorii de rasa Galateni din toata tara care nu mai doresc sa participe dupa regulamentul “jumatate plus unu’” pe care nu il considera corect pentru aceasta rasa, nelezand alte rase care zboara colectiv si cu totii doresc sa zboare dupa un regulament specific rasei care urmeaza a fi discutat.

Dupa regulamentul “jumatate plus unu’”, niciodata ultimii porumbei din rasa Galateni nu vor iesi in evidenta atat cat merita.

Torino,
Iunie 2016

14 Responses to GALATEANUL DE ZBOR SI JOC NU TREBUIE SA STEA LA ACEEASI MASA CU CORCITURILE ZISE “GALATENI”

 1. Un articol pe care crescatorii adevarati de galateni pur sange il asteapta de ceva timp. Regele zborului galateanului pur sange, Enachescu, se perpeleste in mormant vazand ce concursuri de zbor ale galateanului se fac azi. Pe vremea lui , neavenitii cu giurumele de galateni sau corcituri , nici la poarta nu erau primiti de dl Enachescu, nu-i baga in seama si erau blamati can sa dispara din viata galateanului pur sange. Adevaratii de crescatori de galateni pur sange s-au retras din competitiile de zbor , datorita regulamentului de zbor , a arbitrilor neaveniti si nepregatiti , dar nu in ultimul rand si de faptul ca concurau cu corcituri si nu cu galateni pur sange. Selectarea porumbeilor galateni de zbor si propagarea lor in dezvoltarea rasei se face numai din exemplarele performante atat sub aspectul zborului cat si a frumusetii. Introducerea altor rase de zbor sa faca un Galatean mai performant e o utopie si nu are de-a face cu galateanul pur sange de zbor. Cine vrea sa creeze o noua rasa de porumbei zburatori e liber sa o faca, sa respecte toate regulile de standardizare si omologare a unei rase de porumbei. Galateanul trebuie lasat in pace de incrucisari cu alte rase de zbor si doar selectionat asa cum trebuie. O contributie negativa o ai si tu Torino, intricat i-ai acceptat pe cei ce au participat in competitii cu corcituri care si-au zis galateni. Nu stiu ce a fost in mintea ta , un mare crescator al galateanului pur sange de zbor si frumusete. Pe vremuri, in Arghir, un Avramescu, daca spuneau ca un porumbel a zburat 7-10 ore asa era, vindea porumbelul si acesta zbura 7-10 ore si la noul proprietar. Azi apar crescatori de galateni peste noapte si ajutati de neica nimeni spun ca le-au zburat porumbeii 7 ore la disparitie. Nu e imposibil , dar improbabil. Un nou regulament de zbor pentru rasa galatean e necesara si noi reguli de competitie stunt inevitable. Atunci acei crescatori adevarati de galateni vor iesi din nou la lumina sa promoveze zborul lin liliachiu, inconfundabil al galateanului.

 2. Danciu Petrișor

  Va salut cu stima si respect !
  Orice columbofil care are minime cunostinte legate de zbor , vede caci regulamentul de zbor de la Clubul Dacia , este un regulament in care nu se punctează înălțimea la care zboara stolul si doar durata zborului !

 3. Danciu Petrișor

  Regulamentul pe baza caruia s-a zburat la Clubul Dacia , favorizează foarte mult tipplerii maraton , acestia prestand un procent foarte mic din durata zborului pe paliere superioare , in restul majorității timpului zburînd la înălțime joasă si medie !

 4. Danciu Petrișor

  Întoarcerea la regulamentul de zbor , de la fostul Club Dacia , nu este decat o formă prin care se fuge de zborul pe paliere de altitudine , mergându-se doar pe durată , in acest fel bătându-ne joc de tot ceea ce inseamna calitatea zborului !

 5. Danciu Petrișor

  In 2017 cand toata lumea evaluează , cu părere de rau va spun domnilor , dumneavoastră involuati !
  Asta denotă din pacate ca nu se cunosc caracterele acestei rase si este dezamăgitor … Joc nu , zbor pe paliere de altitudine (calitate) nu , voi la Dacia mai punctati doar durata

 6. Danciu Petrișor

  Va doresc noapte bună si va rog respectuos , nu va faceti de ras , zburand galatenii pe regulament de zbor de tippler maraton , in care înălțimea , adică calitatea zborului nu se punctează ! Acum 5 – 6 ani erați confunzi , dar acum nu mai aveti scuze !

 7. Danciu Petrișor

  Legat de media duratei ultimilor 5 porumbei din concurs , care ar da rezultatul final , este frumos sa zburati 11 porumbei , primii 6 care coboară sa spuneti ca nu sunt ai dumneavoastra , daca tot va este rusine cu ei si sa faceti apoi doar media ultimilor 5 !

 8. Danciu Petrișor

  La Dacia , desi nu se puncta calitatea zborului , se făcea macar media duratei de zbor , a tuturor porumbeilor care făceau parte din stolul zburat in concurs ! Acum vreti sa va furați căciula si sa faceti media duratei de zbor , doar la porumbeii care coboară ultimii ! Este de plâns ! Eu zic ca mergând pe principiul ăsta strengaresc , sa zburati 11 porumbei si rezultatul la etapa respectiva , sa nu fie dat asa cum ati propus dumneavoastră , de media duratei de zbor a ultimilor 5 porumbei si de media duratei de zbor a ultimilor 3 porumbei coborati . Sa vedeti ce rezultate bune se vor realiza atunci ! Pana si crescătorii de Tippleri de maraton o sa fie invidiosi pe dumneavoastră , deoarece la ei se incheie concursul la primul porumbel din stolul de concurs lăsat pe acoperisi sa pe gratarul de aterizare !

 9. Titi Stănciulescu

  Domnule g.mihai, aveti nota 10 la capitolul propagandă, dar si notă 3 la capitolul zbor! De ce va este frică sa zburati in competiții? Nu aveti 5 porumbei care sa facă baremele alea mici ?

 10. Dl Stanciulescu , am zburat anul trecut , dar lipsa de arbitrii cat si regulamentul de zbor m-au determinat ca anul acesta sa nu zbor in concurs. Imi antrenez porumbeii mereu caci zborul galateanului e mirific. Sa zbor in concurs alaturi de corcituri si arbitrii neprofesionisti este o injosire in fata unora care nu joaca fair play si as discredita galateanul regele zborului romanesc. Sa zburam oricum si in orice conditii nu duce la evolutia rasei , ne mintim frumos unii pe altii si pe noi in sine si nu realizam mimic. Daca vreti sa vedeti galateni la zbor va astept oricand .

 11. Titi Stănciulescu

  Domnule g. mihai , daca exista vre-un crescător care zboara corcituri la grupa galateni-varietatea zbor , din cadrul A.C.P.J.G.-RO , va rog sa-i dați numele !
  Din pacate dumneavoastră va bazați pe proverbul ,,Fuga nu este frumoasă , dar este sănătoasă !”
  Faceti niste diversiuni ieftine , in care nici copiii de clasele 1-4 , nu mai cad :
  - Nu va place regulamentul de zbor , poate vreti sa vi se aducă si arbitrii din țări straine …Chiar ne credeti copii ? Mai bine recunoasteti ca nu va zboară porumbeii , caci toată lumea stie acest lucru ! Va rog sa nu ne subestimati inteligența !
  Va doresc o seară frumoasă !

 12. Danciu Petrișor

  G.mihai , in Bucuresti zboară Galateni la grupa de zbor , Torino , Raiciu , Porojan . In Craiova , Barboianu si Mutu , in Calafat zboară Preda si la Galați zboară Galateni varietatea zbor , Bourceanu . Care dintre ei insinuezi tu ca au corcituri ??? Ei nu au probleme cu arbitrii , zboară pe baza unui regulament de zbor , foarte bun , pe care toate cluburile de porumbei de altitudine si durată , din toată Romania zboară de 35 de ani si mai fac si performante !
  Parerea mea este , ca ce faci tu , este un fel de fotbal pe maidan , in timp ce oamenii ăstia joacă in divizia A .

 13. Există o lege nescrisă:
  - Cine nu este in clasamente, nu exista!!!!!

 14. Dle Stanciulescu, roaga ACPJG-RO sa puna puna poze cu porumbeii care au zburat in concurs ,cu seriile de inel de pe fisa de arbitraj, si ve-ti putea distinge singur, ca si oricine care stie cate ceva despre galatean. Regulamentul de zbor actual ce face? , din 5 porumbei de ex. allege unul singur , care incheie zborul – al3-lea lasat dar ceilalti 2 ramasi care au performante mai bune sunt lasati in umbra. Deci ce facem , contorizam porumbei cu timp mediu , iar cei mai performanti ii dam la o parte De ce? Nici regulamentul dacia nu este perfect , dar e perfectibil si cu putina vointa s-ar putea contoriza porumbeii galateni performanti , Ca sa vorbesti de cineva ca mu-i zboara porumbeii trebuie sa vezi cu ochii tai nu same apleci urechea la barfe. V-am invitation, oricand, sa vedeti galateni la zbor. Ati refuzat, dar din rea credinta barfiti ca un novice , ca in pusti care nu se duce la scoala dar vorbeste de teorema lui pitagora. Iar in privinta zborului, ai spus can nu am 5 porumbei ca sa-i zbor. Monster, nu este altul in Romania in materie due galateni sa zboare la puncte si disparitie pests 100 due galateni pur sange la in singer zbor. Intreaba-l pe gabi calinescu sa-ti spuna cum se vad peste 100 de galateni din crescatoria mea, pe cer la puncte so disparitie . Pacat ca nu ai bunul simt sa intrebi pe cine trebuie si sa nu mai asculti barfe de la coate goale in materie de galatemi. Dle Danciu zburati si dvs pe maidan ca predecesorii arghir, stefaniu, milica, avramescu , caim , petrica tanase, enachescu, care au dus galateanu la un nivel ridicat Pe maidan s-a format marele PELE care nu a dorit niciodata sa joace in A . Furati-va fratilor caciula cu regulentul vostru so zburati si corcituri cu titlu due galatean so castigati cupe so diplome si mai beti ceva ca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*