RASELE ROMANESTI DE FRUMUSETE SI ZBOR AU FOST DISTRUSE DE DEPENDENTA CRESCATORILOR, CU SAU FARA STIINTA, FACAND CORCITURI DE RASE

Puiendrii de la zbor tineret, fotografiati astazi, 31 august 2017

Necunoasterea reala a raselor pe care o mare parte de crescatori le cumpara, hranesc si reproduc haotic dupa ureche sau minciunile celor care le-au vandut a dus in ultimii 30-40 ani la tot ceea ce vedeti cu ochiul liber in volierele crescatorilor si in piete.

Nu s-a ajuns la aceasta situatie datorita cumparatorilor, ci datorita asa-zisilor smecheri care mai de care mai incostienti prin ceea ce au realizat corcind cu buna stiinta rase care nu au nimic in comun una cu cealalta. Ati vazut catarii? Sunt o corcitura de cal si magar. Bastarzii sunt proveniti din canari si pasari de padure. Canta, dar nu se reproduc. Doua exemple, catarul care este folosit la munte pentru a cara greutati, altul pentru cantec de corcitura neproductiva.

La fel s-a procedat pentru bani sau interese personale si la porumbei. In toate cartile de specialitate s-a scris despre porumbeii romanesti ca fac parte din zburatori. A fost odata ca niciodata. Iei codalbi si dau bete in coada. Cumperi cafenii, castanii, bragagii etc si dau ce dau, dar zboara numai in voliera. La putinele rase in realitate care mai zboara, priviti si dvs ce corcituri au ajuns.

Se zboara corcituri de rase sub denumirea de Galatean, se zboara corcituri de rase sub denumirea de Zburatori de Severin, ciungii care zboara arata cum arata, corciturile de Galatean, Tippleri si Zburatori de Severin care sunt de o uratenie nemaintalnita, dar au zbor, nu gluma. Va dati seama toate aceste corcituri le hranesti, pierzi timpul sa le inveti, participi la concursuri de zbor si de toamna pana primavara privesti in voliera asemenea panarame fara rasa.

Dar nu este nimeni de vina, asta ne este cultura columbofila si atat putem. Normal cand cunosti bine o rasa si doresti sa faci performanta, atat la frumusete cat si la zbor, lucrurile se schimba. Este mult mai usor sa obtii in loc de doua. Mafia voiajorului de frumusete a incercat sa promoveze o singura varietate cu toate ca sunt atatea culori in cadrul rasei de o frumusete rara. Au facut totul pentru a stopa progresul. Ati vazut cei care s-au proclamat atotstiutori au renuntat la rasa de voiajori de frumusete, astazi cresc alte rase.

Frumos, nu?

Uitati-va la rasele straine la ce nivel au ajuns. Cand un neamt, austriac, francez, olandez etc isi bate joc de rasele autohtone si le corceste intre ele. In expozitii, la noi toti sunt maestri la toate. Niciodata nu o sa progresam fara a avea specialisti pe rase. La expozitiile de odinioara, asa cum se arbitra dupa fisele vechi si acei cunoscatori aduceau numai satisfactii in arbitraj si ti-era drag cum erau arbitrati porumbeii.

Astazi am evoluat, arbitram dupa fisele moderne care se dau specialisti pe rase pe care nu le cunosc. Oare de ce invitati arbitri straini la anumite rase? Doar noi ne pricepem la toate.

Revin la rasele de zbor performant. Cand vreodata un slovac, sarb, ungur etc combina rasele autohtone? La noi ca la nimeni. Dorim concursuri cu alte rase pure si noi crestem gutani zburatori. Daca zboara corciturile din mai pana in octombrie, fara sa se lase sa bea apa si sa manance, tot zero barat sunt. Asta reprezinta cat de departe suntem. La ce nivel am ajuns in ultimii 40 de ani si suntem falimentari fara scapare in viitorul apropiat cu aceasta distrugere in masa a raselor autohtone.

Precis vom ajunge de ras nu numai in Romania, dar si in toata Europa. Sa multumim celor care nu au consultat crescatorii de rase si au facut standarde haotic si in ultimele discutii in toate pietele, cu cei care mai cresc rase romanesti de frumusete si zbor, se doreste unanim revizuirea standardelor. Fara specialisti pe rase niciodata nu vom evolua.

Presedintele de arbitri la iepuri E.E, domnul Retschitzegger Reiner, va sosi pe 15 septembrie, iar cursurilor vor avea loc sambata si duminica, 16-17 septembrie, la Turda. Ar fi frumos ca toti crescatorii de iepuri din Romania sa participe, iar cei care isi doresc pot sa ia legatura cu domnul doctor Alin Detesan.

Torino,
August 2017

12 Responses to RASELE ROMANESTI DE FRUMUSETE SI ZBOR AU FOST DISTRUSE DE DEPENDENTA CRESCATORILOR, CU SAU FARA STIINTA, FACAND CORCITURI DE RASE

 1. Clar la Galateni si in special la aceia de talie mare si capete mari , faptul ca nu mai zboară la disparitie si pleacă in lungime , se datorează hibridarilor cu listi si voiajori germani de frumusețe ! Toată lumea stie unde si cum s-au facut aceste corcituri !

 2. Tot la Galateni , dar la cei mocsi si berbecati , infuzia misirliilor si-a spus cuvantul !
  Se zise ca sunt frumosi si vezi Doamne ar fi rasă pură , dar ei nu sunt capabili să facă baremele de zbor ! Crescatorilor in ziua de etapă le este rusine să cheme arbitrul in curte .

 3. Are dreptate Torino , porumbei puri nu mai există . Si el cand s-a întors din Germania , a trebuit să reanceapă columbofilia , cu hibrizii si porumbeii Galateni infuzati pe care i-a gasit in Romania . A fost greu ! Si acum , din 300 de pui , trebuie cu greu sa selecteze 7 – 8 buni .

 4. Aveti perfectă dreptate domnule Avramescu, dar ce este si mai grav la galatenii acestia de 500 de grame, este faptul ca dacă nu le dai 2 – 3 zboruri pe săptămână, se ingrase si cad prin curți! Vrei sa-i zbori si parcă sunt plumbi, umplu blocurile si casele vecinilor! Sunt crescatori care stau bine cu nervii si au tăria sa dea de mâncare la astfel de porumbei!

 5. Pentru Avramescu Marian.Torino nu te cunoaste. Eu vreau sa te cunosc. Ne auzim nr tel 0722601040 bine-nteles daca tu existi si de asemenea esti responsabil pentru ce afirmi. Cu tot respectul.

 6. Va referiti la corcituri ca cele din pozele de mai sus?

 7. I-mi pare rau ca va contrazic domnule torino, galateanul modern sau(corcituri din galateni) cu ii spuneti dumneavoastra nu are nici legatura cu vaiajoru de frumusete sau listi. Lund ambele rase de porumbei inperecheatile si vedeti rezultatu. Dupa cum stiu eu Germanu de frumusete are un ochi ROSU,GAT LUNG,PICIOARE LUNGI ,sa nu mai vb. de forma capului care nu are nici o legatura. Si sa nu o luom pe ocolite Acum 30 de ani cand Dl.ȚOI creat aceasta linie de GALATENI! culmea zburau!!!!! si nu asa pe langa casa, disparitie si ramaneau noaptea sus. cu era posibil rezultatu din doi porumbei cu nimic in comun sa aiba asa abtitudini de zbor? intradevar la bucuresti sa stricat jocul galateanului , ne find agreati de Bucuresteni ca faceau tumbe jucau snururi sau lasatu in coada , coborand stolul sau alte pasari de la altitudini. Dupa cum stiu eu RASELE DE PORUMBEI CREATE LA BUCURESTI NU AU FOST BUNI JUCATORI SI BUNI ZBURATORI. Va salut o zi buna! imi cer scuze pentru interventia mea.

 8. felicitari pentru cuvintele de mai sus !!!!adevarat 100&100

 9. Domnilor .. haideți să stăm strâmb sau drept cum doriți dar să judecăm o dată pt. TODEAUNA CORECT… Să nu mai umblăm după cai verzi pe pereți și să DELIMITĂM cât se poate rasele de zbor, față de cele de ornament .. chiar dacă și acum ATENȚIE, umblăm la așa zise compromisuri când e vorba de aceiași rasă … DE CE n-ar putea fi ”Gălățeni de zbor” .. cu standartul lor, cu statutul lor și ”Gălățeni de frumusețe” deasemeni .. par example ? Pe cine ar deranja ? De ce să nu dăm șanse egale plăcerii de a crește ce vor, ambelor categorii de crescători .. și să nu ne mai amestecăm și contraria în discuții. Atunci ar fi fiecare cu plapuma lui și ne-am vedea de trebă … Dar noi NU .. noi vrem și țâțoasă și lăptoasă și devreme acasă .. ceea ce NU SE POATE. Asta-i tipic BOALĂ ROMÂNEASCĂ de care cu greu văd că scăpăm. Eu zic să ne gândim bine .. oare putem ?

 10. Pentru Dinca Eusebiu si florian :HOP SI EU CU CALUL MEU.

 11. În schimb eu va contrazic…știu pe cineva la Craiova care încă mai are porumbeii gălățeni ai d.lui Cuca.Urmași ai acelora…A păstrat liniile pure fără sa le încrucișează cu alți porumbei din alta parte.Iar rezultatele sunt evidente….

 12. Tanasescu Octavian

  Salut Cristian!
  Daca nu sunt indiscret , ce rezultate are acest prieten al tau din Craiova care creste galateni , linia Cuca ?
  Poate ne spui , in ce clasamente il putem gasi , bineanteles daca este in clasamente !
  Cuca a murit acum 20 de ani . Sa mai aiba cineva astazi ,,linii pure” de porumbei Cuca , mi se pare basm !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*