ASOCIATIA ITALIENILOR DIN ROMANIA, RO.AS.IT, MODEL DE CONVIETUIRE IN EUROPA

Minoritatile nationale din Romania, un secol de convietuire

Romania, prin tot ceea ce face pentru minoritati, este un exemplu pentru intreaga Europa. Am participat la un spectacol pe data de 14 iunie 2017 in Aula – Ministerul Culturii. Ansamblul KYMATA, Ansamblul L`Allodola, Muzicieni ai Tarafului Ionica Minune & Cvartetul Centrului National de Cultura a Romilor Romano-Kher, Ansamblul “Hayakaghak”, Gherla si Bucharest Klezmer Band au reusit sa incante prin muzica si dansurile specifice o sala plina de spectatori.

Asa mi-am dat seama cat de mult inseamna sa respecti orice nationalitate care traieste alaturi de tine. Pentru mine nu a fost o surpriza fiindca si familia noastra, Piussi, face parte din bunici emigranti din 1912, Piussi Vittorio si Piussi Amalia, care au venit in Bucuresti. Oricum, familia noastra, la ora actuala, este raspandita pe tot globul. Dar cea mai frumoasa surpriza a fost “Repere identitare. mod de convietuire in Europa. Romania si Italia”, organizata de RO.AS.IT., 23 iulie-4 august 2017.

Aceasta calatorie, organizata pentru minoritatile italiene din Romania, care este una din cele mai numeroase, a insemnat pentru toti cei prezenti, un exemplu de convietuire in Europa. Intr-o zi frumoasa de iulie, 23.07.2017, am plecat din Bucuresti, Piata Victoriei, pentru o perioada de 13 zile, impreuna cu foarte multi dintre descendenti ai emigrantilor italieni si un grup minunat de copii, Ansamblul Catalina, Ansamblul Doina Carpatilor din Iasi, pentru a-ti vedea locurile de unde provii genetic, rudele italiene si numai asa poti intelege viata unui emigrant.

Calatoria a fost de neuitat. Dupa 3 zile, in ziua a patra, am ajuns la Cuneo. Aici a fost cel mai important eveniment. De aici, am plecat la Genova, am vizitat Portul Vechi, Centru Vechi si alte locuri minunate de aici. Ne-am intors din nou la Cuneo, am vizitat Cetatea Vinadio. Dupa amiaza, la primaria Cuneo ne-am intalnit cu asociatia Spazio Mediazione & Intercultura “Racconti che intrecciano”.

Este greu sa descrii in cuvinte ce inseamna convietuire cu persoane de religii diferite, nascute in tari cu traditii diverse. Cu toate acestea, un grup de tineri din Cuneo proveniti din diferite tari, precum Brazilia, Albania, Romania, Africa, Italia etc, reusesc prin tot ceea ce fac sa ajute emigrantii din toata lumea pentru a se integra in noua viata dupa ce si-au lasat departe pe cei dragi.

Doamna Alexandra, impreuna cu tot acest grup, printr-o munca asidua, lupta pentru integrarea strainilor in noua viata. Intr-adevar, un exemplu de viata. Tot de la Cuneo, am facut o vizita la Mondovi. Am vizitat Sanctuarul Vicoforte si alte frumuseti ale zonei. Pe 30 iulie 2017, am participat la Festa dei Popoli – Frossasco, la Chesa di San Donato, Piazza Cavaleri di Vittorio Veneto si la intalnirea cu primarul localitatii. Nu a lipsit reprezentantul Bisericii. A urmat omagiul soldatilor italieni si romani, cazuti in luptele de la Ponte della Priula din timpul razboiului.

Am vizitat Muzeul Regionale “Dall`Immigrazione all` Integrazione”. Seara s-a incheiat cu un spectacol splendid sustinut de ansamblurile folclorice din Iasi care, prin dansurile populare romanesti si italienesti, timp de o ora, i-au incantat pe cei prezenti care si-au dat seama ce inseamna adevarata convietuire dintre romani si italieni. Sa nu o uitam pe micuta Diana cu vocea de aur si pe domnul Susu, adevaratul instructor.

Dupa Frossasco, nea-m oprit la Torino, orasul cu cei mai multi romani din Italia. Seara, la Consulatul Romaniei din Torino, am fost cu totii primiti foarte frumos, si am incheiat cu un spectacol frumos sustinut de ansambluri. De la Torino am ajuns la Udine.

Fiecare dintre cei prezenti are povestea lui de viata. Noi, familia Piussi, ne tragem din zona Friuli. Este minunat sa iti vezi rudele, sa iti vezi locurile unde s-au nascut bunicii si unde in prezent traiesc rudele din partea tatalui si o parte din actuala noastra familie, plecata din Romania si stabilita la San Daniele del Friuli.

Tata si bunicii

Tata si bunicii

Marcella si bunica Amalia

Sotul Marcellei, fratii si unchiul Zef

Familia Piusii, dupa intoarcerea tatalui din Italia

Pentru mine, Italia si Romania sunt aceeasi tara. Cand sunt in Italia, astept sa ma intorc in Romania si invers. Ganditi-va cati romani sunt plecati acum din Romania, asa cum s-a intamplat si cu rudele noastre din Italia care au emigrat in Romania. Totul este sa stii sa convietuiesti. Eu, sotia si sora Amalia, cu care am fost in aceasta minunata calatorie, felicitam tot ceea ce a facut si face RO.AS.IT pentru minoritatile italiene.

Piussi-Vittorio – Torino,
August 2017

One Response to ASOCIATIA ITALIENILOR DIN ROMANIA, RO.AS.IT, MODEL DE CONVIETUIRE IN EUROPA

  1. Petrusca Cristina

    Mulțumim mult!Sunteți minunați!Mă bucur ca am avut prilejul sa cunosc trei suflete frumoase (Vittorio,Ani,Amalia).Vă pup și va îmbrățișez cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*