CU STIMA SI RESPECT, DOMNULE LIVIU PLAVITU,

10 septembrie 2017, o zi frumoasa de toamna, soare fara nici cea mai mica adiere de vant. Deschid facebook-ul si vad postata prezentarea completarii fisei de zbor si prezentarea individuala a porumbeilor. La cateva minute apare postat tot de domnul Mateo Vasi, un nou filmulet unde este filmata lansarea porumbeilor.

Toate aceste filmari succesive, parca anuntau un zbor mare, un zbor de povestit nepotilor realizat de unul dintre columbofilii mehedinteni de top!

Desi eram foarte ocupat, nu pot sa rezist si plec catre locatia prietenului si colegului meu Liviu Plavitu. Intru si cum era de asteptat, curtea domnului Liviu Plavitu era plina de columbofili, o atmosfera de sarbatoare, asa cum ne-a obisnuit de fiecare data.

Primul lucru care am simtit nevoia sa il fac, a fost sa il felicit pe Liviu pentru ultimele 3 etape, la care a concurat cu porumbeii sai voiajori, unde practic a castigat tot ceea ce se putea castiga, ocupand primele 9 locuri la una dintre etape, apoi la urmatoarea avand 18 porumbei in primii 19, pentru ca la ultima etapa sa defileze din nou si in primii 30 de porumbei din clasament, sa aiba aproximativ 80 – 90 din porumbei clasati.

Singur, impotriva tuturor!

Ceea ce a realizat domnul Plavitu, este aproape de domeniul inimaginabilului, in conditiile in care la F.C.P.R. Mehedinti, domnia sa, concureaza cu peste 100 de crescatori si cu cateva mii de porumbei.

Si acum sa ne intoarcem la concursul nostru, deci la porumbeii de durata si altitudine. Dintre cei 5 porumbei lansati, primii doi porumbei coborati fiind o breaza cu coada neagra, motata si un vioriu superb care mai omologase si o etapa in campionatul cu porumbei maturi 2017.

In acest fel ambele rezerve se epuizasera, ramanand in zbor stolul majoritar, 3 din 5, deci stolul activ! Undeva dupa 5 ore si 30 min. de zbor, Vasi Mateescu anunta ca trebuie sa se retraga, preluand eu trasmisia de la fata locului. In prima filmare pe care o postez, prind in direct venirea colegului Dani Tronea, strangeri de maini si pupici caldurosi. Cei 3 porumbei fac spectacol, putand fi reperati doar in binoclu! Zbor concentric, adevarat spectacol!

Rasa, masa si casa, este o zicala care sta pe buzele multor crescatori, insa in cazul domnul Plavitu, intervine un al 4-lea factor, MANA CRESCATORULUI, din punctul meu de vedere, aceasta cantarind cam 50% din pretul succesului !!! Foarte meticulos si bine pregatit, atent la fiecare detaliu, exact asa cum ii sta bine unui profesionist, domnul Liviu priveste columbofilia ca pe o profesie, ducand totul la rang de arta, atat in sportul cu porumbei voiajori, cat si in cel cu porumbei de altitudine si durata.

La voiajori, a castigat tot ceea ce se putea castiga! In 3 ani, de cand s-a introdus titlul suprem de ,,Porumbelul Anului”, a castigat de doua ori acest titlu, anul trecut fiind la un pas sa il castige din nou; asta intr-o concurenta de 9.000 mii de crescatori si cateva zeci de mii de porumbei.

Aceasta meticulozitate cu care isi pregateste porumbeii, face ca undeva dupa 8 ore de zbor, cei 3 porumbei sa coboare la inaltime de licarire si apoi sa apara in puncte, putand fi vizibili si cu ochiul liber, ne mai fiind nevoie de binoclu pentru reperarea lor.

Dupa exact 8 ore si 55 min. de zbor de mare calitate, porumbeii pun picioarele pe voliera, omologand un frumos rezultat de 8 ore si 55 min., cu 7 ore si 15 min., de zbor pe palierul de puncte sau disparitie.

Felicitari domnule Liviu Plavitu, ati realizat un rezultat mare pentru porumbeii din rasa zburator de Severin, mai cu seama ca rezultatul a fost realizat in campionatul de tineret.

Trebuie mentionat ca unul din porumbeii coborati la 9 ore, fara 5 minute, la aceasta etapa, a mai omologat in acest an, inca doua etape in campionatul cu porumbei maturi, avand la ora actuala omologate aproximativ 22 de ore, din 3 etape, toate aceste zboruri fiind zboruri de calitate, cu un procent mare de zbor in puncte sau disparitie.

Va pup!

Autor: Laurentiu Bogorodita

2 Responses to CU STIMA SI RESPECT, DOMNULE LIVIU PLAVITU,

  1. Cu prilejul aniversării zilei de nastere , îi urez domnului Plavitu Liviu un sincer LA MULTI ANI !!!

  2. Felicitări…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*