DOMNUL REINER RETSCHITZEGGER, PRESEDINTELE COMISIEI DE STANDARDIZARE, SECTIA IEPURI E.E., PRIN CEEA CE A FACUT PENTRU CRESCATORII ADEVARATI DIN ROMANIA, PE 16-17.09.2017, LA TURDA, NE-A LASAT FARA CUVINTE

Pasiunea, onoarea, cuvantul, specialist in ceea ce spune, prezinta si demonstreaza practic pe animale, spun totul. Dupa o zi obositoare de calatorie, din Austria pana in Romania, pe 15.09.2017, pe aeroportul din Cluj, domnul Reiner, impreuna cu sotia, care ii este mereu aproape, a fost asteptat si condus la una dintre cele mai frumoase pensiuni, Perla Transilvaniei, Moldovenesti, situat in mijlocul naturii, intr-un cadru feeric, la poalele Apusenilor, la 10-12 km de Salina Turda, locatia unde peste 30 de adevarati crescatori de iepuri asteptau cu interes cursul inteniv de arbitraj din 16.09.2017.

Bineinteles, pe 16.09.2017, conform protocolului, cei prezenti trebuiau sa aiba si sa prezinte la proba practica minimum 2 exemplare din fiecare rasa care urma a fi arbitrata. Cursurile, asa cum este normal, au inceput dimineata cu partea teoretica dupa care, acest mare sef al arbitrilor E.E., a trecut la proba practica. Teoria fara practica nu face 2 bani. La proba practica, cei prezenti au putut vedea pe viu ce inseamna profesionalismul.

Cu cata pasiune domnul Reiner lua un iepure si il judeca de la cap la coada pe toate partile! Cata rabdare avea sa explice defectele, calitatile si felul cum se puncteaza sau depuncteaza fiecare exemplar in parte, in functie de rasa prezentata. Cum sufla in blana pentru a aprecia culoarea la baza, cum se uita la cap si urechi, se uita cum sunt repartizate petele pe corp, controla greutatea la fiecare rasa, ingrijirea, defectele genetice etc.

Numai cei prezenti au putut aprecia ce inseamna perfectiunea in ceea ce face. Eu va intreb si ma intreb pe cei care va socotiti crescatori de iepuri, oare nu va prindea bine o asemenea prezenta? Cum oare sa te specializezi in ceva pe care consideri ca esti pasionat fara a participa la asemenea cursuri? Dar nu conteaza. La expozitii vociferam, suntem nemultumiti, dorim campioni fara sa cunoastem realitatea despre cum se arbiteaza un animal.

La expozitia nationala a Austriei din 2017 vor participa peste 4.000 de iepuri, peste 2.000 de gaini, circa 1.800-2.000 de porumbei, plus pasari exotice. Sunt reguli de arbitraj pe baza carora poti aprecia ceea ce ai in crescatorie. La noi ca la nimeni. Frumos a fost ca dupa teoria de dimineata si practica, ziua s-a incheiat tot cu o parte teoretica. Sa ai o asemenea ocazie, sa vina in tara ta presedintele arbitrilor E.E. la iepuri si tu sa stai acasa, este o dovada a nepasarii si adevarata fata a fiecaruia.

Dar cu totii va numiti crescatori pasionati de iepuri. Daca erau alegeri pentru functii veneati organizati.

Domnii Alin Sever Detesan, Ion Cristian Catea si Lucian Sas, impreuna cu toti cei prezenti, au primit numai cuvinte de lauda pentru organizarea si comportarea din partea familiei Retschitzegger. Si avem speranta ca ne vom revedea la Romexpo, in cadrul expozitiei nationale cu participare internationala, 8-10 decembrie 2017.

Torino,
Septembrie 2017

One Response to DOMNUL REINER RETSCHITZEGGER, PRESEDINTELE COMISIEI DE STANDARDIZARE, SECTIA IEPURI E.E., PRIN CEEA CE A FACUT PENTRU CRESCATORII ADEVARATI DIN ROMANIA, PE 16-17.09.2017, LA TURDA, NE-A LASAT FARA CUVINTE

  1. Cât costă un iepure de 6 – 7 kilograme , dar să fie gras ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*