COLUMBOFILIE LA NIVEL INALT, LUX, PROFESIONALISM SI PERFORMANTA

Astazi o sa vorbim despre un columbofil care nu mai are nevoie de nici o prezentare, un coleg cu un caracter deosebit, un mare pasionat al zborurilor de altitudine si durata, un coleg si un prieten foarte altruist, care in decursul anilor a daruit cu drag porumbei din rasa zburator de Severin, tuturor crescatorilor care s-au decis sa creasca aceasta rasa de porumbei si bineanteles l-au solicitat.

Nelipsit din competitiile oficiale, organizate pentru porumbeii de altitudine si durata, nelipsit an de an din expozitiile nationale, Ovidiu este unul dintre putinii columbofili mehedinteni care a reusit sa transforme columbofilia in arta.

Plecat in Sibiu, el isi construieste aici o crescatorie moderna, o crescatorie care respecta standardele europene.

La fel ca si domnul Liviu Plavitu, Ovidiu a avut si are si in prezent, manageri columbofili experimentati care se ocupa de managementul crescatorie, avand in trecut si antrenor din Serbia.

Ovidiu iubeste foarte mult zburatorii de Severin – rasa veche, dar in acelasi timp, este printre putinii columbofili verticali, care privesc interlocutorul in ochi si afirma cu demnitate ca dupa anul 1990 in orasul nostru, o parte din crescatori au apelat la incruciseri, facand si infuzii cu alte rase.

Si eu si Ovidiu, in perioada anilor 1985 – 1990, ne aflam pe bancile liceului, avand o varsta care ne-a permis sa cunoastem foarte bine atat rasa veche de porumbei zburatori de Severin – cei originali, cat si pe cei realizati dupa anii 1990, de catre o parte din crescatori mehedinteni, cu anumite infuzii.

Acest procedeu a continuat si in anii urmatori si din acest motiv, pentru a pune punct tuturor discutiilor, tuturor intrigilor si tensiunilor generate de acest subiect, cred ca este bine ca porumbeii zburatori de Severin originali (cei puri), sa se numeasca zburatori de Severin – varietatea I, iar cei realizati dupa anul 1990, de catre anumiti crescatori, prin infuzii cu alte rase, sa se numeasca zburatori de Severin – varietatea a-II-a.

Am ales sa discut acest subiect sensibil, aici, la topicul dedicat prietenului si colegului meu Ovidiu Pop, pentru a da Cezarului, ce este al Cezarului!

Trebuie sa recunosc, caci in ultimii ani, prin inteligenta si intelepciunea sa, Ovidiu a fost omul care a cautat sa dezamorseze acest conflict, sa fie un bun mediator intre cele doua tabere, sau chiar mai mult, sa se ajunga la o conciliere decenta si echilibrata.

Acestea fiind spuse, sa ne intoarcem la luxoasa crescatorie din Sibiu, a colegului nostru, la superbii si valorosii sai porumbei si sa vorbim despre pasiunea sa fara limite, sportul cu porumbei!

Fiind membru in A.C.P.J.G.-RO, ca toti membrii asociatiei, in data de 23.09.2017, Ovidiu a participat la etapa a-2-a tineret.

Faptul ca la ultimele antrenamente porumbeii se comportasera foarte bine, atat ca durata a zborului, cat si ca altitudine, moralul colegului nostru era foarte bun in dimineata concursului.

Vremea superba, a fost si ea un factor decisiv. Porumbeii au intrat repede in disparitie, zburand in stol compact, asa cum sta bine unui stol bine-pregatit, format din porumbei de valoare.

Dupa 6 ore de zbor de calitate, cu 5 ore de zbor ,pe palierul de puncte si disparitie, al-4-lea porumbel coboara. Arbitrul face stop cronometru si un frumos rezultat incepe sa se contureze, conditia fiind ca pana la lasarea intunericului, cei 3 porumbei ramasi in zbor sa coboare si sa fie prezentati la arbitru.

Fiind stol de 7 porumbei, conform regulamentului de zbor, stolul activ este format din porumbeii 4, 5, 6 si 7, (deci jumatate plus 1), primii 3 porumbei coborati, fiind rezerve.

Cei 3 porumbei ramasi in zbor, se incapataneaza sa presteze tot pe palierul de puncte si disparitie, fiind vizibili doar in binoclu.

Dupa aproape 8 ore si 30 de minute de zbor, cele 3 femele devin vizibile cu ochiul liber, ele amenintand podiumul in clasamentul individual.

La exact 9 ore si 30 de minute, ele pun picioarele pe casa, omologand astfel un frumos rezultat de 6 ore, cu 5 ore de zbor in puncte si disparitie, la echipa si cu 3 pasari de exceptie in clasamentul individual.

Dupa acest frumos rezultat, realizat de colegul nostru Ovidiu Pop, pana in prezent, lupta la varful campionatului de tineret, se da intre Claudiu Zavoianu, Ovidiu Pop si Liviu Plavitu.

Sa nu uitam insa ca urmeaza etapa a-3-a, unde pot aparea schimbari pe podium in functie de rezultatele care vor fi omologate.

In numele meu si al dumneavoastra, felicit pe colegul nostru Ovidiu Pop, pentru frumosul rezultat realizat si as fi bucuros ca dorinta sa, de a fi primul columbofil care omologheaza etapa in Liga Profesionista, sa i se implineasca.

Asa cum am discutat cu el, clar, factorul decisiv in realizarea acestui proiect este vremea. Va fi foarte important ca in a doua jumatate a lunii octombrie, sa gasim o zi de sambata sau de duminica, in care conditiile meteo sa fie favorabile!

Va pup!

Autor: Laurentiu Bogorodita

One Response to COLUMBOFILIE LA NIVEL INALT, LUX, PROFESIONALISM SI PERFORMANTA

  1. Tanasescu Octavian

    Felicitari A.C.P.J.G.-RO , asociatia nr. 1 din Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*