EUROPASCHAU, HERNING, 9-11 NOIEMBRIE 2018. UNIUNEA UGCPPAMR ESTE SINGURA INDREPTATITA SA REPREZINTE ROMANIA

Toti crescatorii de animale din Romania trebuie sa lase orgoliile, divergentele, rautatile si in Danemarca, Herning, 29. EE-EUROPASCHAU, cei dornici sa isi prezinte munca de ani de zile sa participe la acest eveniment.

Avem multi crescatori, adevarati maestri in selectionarea animalelor pe care le cresc (porumbei, gaini de rasa, iepuri de rasa, cavia etc) care, dupa o munca de ani si ani de zile, doresc prin comparatie sa isi vada rodul muncii. Nu este usor sa creezi animale de expozitie. Este o munca ce presupune multe sacrificii, cheltuieli si cunostinte genetice. Numai asa poti avea rezultate.

Romania a fost mereu aproape de Europa prezentandu-se cu animale deosebite. Ne plac sau nu ne plac regulile europene, trebuie sa le respectam daca dorim sa fim apreciati. Romania, ma refer la porumbei fiindca asta cresc (rase autohtone), a fost mereu prezenta. Cand mergi intr-o expozitie, rasele pe care le expui trebuie sa aiba un standard.

Ce este standardul? Caracterele morfologice si fiziologice fiecarei rase in parte deosebesc rasele de porumbei. Standardul, in functie de rasa, va cuprinde impresia generala si caracterele de rasa ale corpului, capului, membrelor etc. Standardul cuprinde si greselile grave si usoare. Un standard este corespunzator cand majoritatea caracterelor sunt la aproape toate exemplarele de rasa pe care le cresti aceleasi.

In ultimii ani, foarte multe rase de porumbei si-au modificat standardul datorita greselilor facute, experientelor pentru bani sau in majoritatea cazurilor din cauza necunostintei rasei pe care o cresti. Fara uncenicie, perseverenta si multe cunostinte genetice despre rasa respectiva nu poti face nimic. Cel mai bun exemplu este la noi la rasa Galateni. O rasa pura de zbor si joc a disparut in procent de peste 90%.

Majoritatea raselor de zbor din Romania au devenit de voliera, fara vlaga. Au uitat sa dea din aripi, dar continuam sa le trecem la grupele de zbor si joc. Toate aceste greseli de-a lungul anilor se platesc. Din circa 30 de varietati de rasa la Galateni au ramas ramasite cazatoare si ce vedeti la zbor. Acelasi lucru s-a intamplat cu toate rasele romanesti de odinioara. Suntem campioni la corcituri de zbor si joc.

Daca in Europa va fi organizat un campionat de corcituri de zbor si joc vom fi cu siguranta primii. Pentru a evita caderea libera a raselor romanesti care de-a lungul anilor ne-au adus atatea bucurii trebuie sa le pastram caracteristicile de odinioara si sa le promovam. Neavand respect fata de trecut nu vom avea viitor.

In expozitiile atat nationale cat si internationale trebuie sa fie un echilibru pentru toti crescatorii. Numai asa vom aprecia in voliera ce crestem. Animalele au nevoie de sali frumoase, spatioase, custi moderne etc fiindca numai asa se simt bine si le putem aprecia valoarea. Romanii dornicii sa expuna in Danemarca au mult de castigat prezentand rase autohtone sau internationale.

Eu cred ca la expozitii trebuie sa fim uniti si sa trecem peste toate orgoliile.

Torino,
Aprilie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*