DORITI SA FITI MAI BUNI, SA NU FITI STRESATI SI SA IMBATRANITI FRUMOS? SELECTIONATI SI ZBURATI STOLURI MARI DE PORUMBEI DIN RASA GALATENI

Dupa cum stim, orice om care are o pasiune si o face cu motivare, ambitie si perseverenta, reuseste ca pe zi ce trece sa aiba din ce in ce mai multe satisfactii atat pentru el cat si in ceea ce isi doreste. Eu o sa vorbesc despre o pasiune pe care am indragit-o de mic si pana astazi: cresterea aceleasi rase de porumbei, Galatenii. Vorbesc si scriu mereu despre aceasta minunata rasa fiindca dupa zeci de ani de aceeasi pasiune am observat ca mereu ai ceva de invatat.

Daca de mic sau mai matur te apuci de ceva si nu incepi cu ucenicia, cei 7 ani de acasa, sa te plimbi pe la toti crescatorii, sa incerci sa intelegi realitatea urmarind evolutia fiecarui porumbel din rasa Gataleni, de cum se comporta fata de pui, cum are evolutia de mic pana la maturitate, cum evolueaza fizionomia, penajul etc, nu intelegi si nu vei realiza niciodata nimic. Vei fi un trecator care a hranit o perioada Galateni.

Iti trebuie multa, multa atentie ca sa selectezi cele mai bune exemplare, sa asculti toate parerile si numai asa vei avea ce e mai bun in voliera. Daca ai Galateni si nu ii zbori, pierzi timpul. Nu vei intelege nimic. Daca nu cunosti din cartile scrise parerile si concluziile autorilor despre aceasta rasa si daca de cand te-ai apucat nu ai un mentor bun, daca cresti rasa dupa parerea proprie, extremista ori frumos cum vezi tu sau zburatori cum vezi tu, rezultatele te vor dezamagi si bineinteles, cum s-a intamplat cu 90% din crescatori, te vei lasa.

Ca s-au lasat, nu au facut rau, dar extremele duc la distrugerea totala a rasei Galateni. Este pacat ca romanii nu isi respecta simbolurile. Avem o tara frumoasa, cu o clima in care porumbeii de zbor pot sa isi arate adevarata valoare. Primavara se nasc puii, au timp sa invete sa zboare, sa naparleasca normal (schimbarea penajului), nu fortat cum fac foarte multi pentru performanta. Sa stiti ca naparlirea fortata reprezinta distrugerea ciclului intern al porumbelului.

Orice porumbel isi schimba penajul in timp, niciodata fortat (mutilat de crescator), prin transformarea din porumbei normali in rase de pamant. Dupa naparlirea fortata (smulegerea penelor), porumbeii ani de zile nu mai au un ciclu normal al schimbarii penajului. E treaba fiecaruia dar nu e bine. Calitatea unui porumbel galatean se vede atunci cand il zbori natural si in stoluri mari. Galatenii zboara in stoluri mari daca sunt de calitate si iti dau niste satisfactii fara egal. Duceti-va in minunata Delta Dunarii, priviti cum zboara stolurile de pelicani si daca acasa aveti porumbei buni galateni de zbor, zburati cat mai mult ca pe vremuri.

E o feerie sa vezi deasupra casei pe tot cerul cum zeci de porumbei la diferite inaltimi isi schimba perioadele de altitudine, se unesc si majoritatea disparand vizual, unii joaca, iar dupa o minunatie de zbor de cateva ore se intorc acasa planand fiecare in felul lui dupa temperament. Satisfactia totala este cand te uiti la ei si puii lor si vezi ca apartin rasei, nu corcituri de culori, guti corciti de zbor, au tinute frumoase, culoarea frumoasa si diferite forme de osaturi.

Daca doriti sa obtineti ceva, imbinati frumosul cu zborul. Este o rusine cum a ajuns rasa Gataleni in ultimii ani. Marea surpriza a mea a fost cum este posibil ca si crescatorii de odinioara care au stat la masa cu domnii Margineanu, Enachescu, Avramescu, Petrica Tanase si toti marii din Galati s-au pierdut unul cate unul. Ce sa invete cei de azi de la necunoscatorii de pe internet care nu stiu decat sa critice si nu arata nimic, care schimba rasele dupa cum bate vantul si vorbesc de rasa Galateni care este ca un domeniu de specialitate.

Cititi si priviti pozele crescatorilor din minunata carte a domnului Leonte Ovidiu, singura aproape de adevar, si intrebat-i pe cei care mai sunt in viata si i-au cunoscut care dintre acestia au schimbat rasele pe parcursul vietii precum necunoscatorii de astazi care tot comenteaza. V-ati batut joc de rasa Galateni ireversibil. Cu 2-3 flori nu se face primavara. Buruienile distrug gazonul.

Sa nu uitati ca rasa Galateni are in jur de 30 de varietati de culoare si rasa. Un ciocos este la fel de frumos ca un semi-ciocos, ca un ciulit, ca un canit, ca un griv, ca un pestrit, ca o pana simpla etc. Calitatea primeaza.

Torino,
August 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*