DACA DORITI SA VA RESPECTATI ATAT PE VOI CAT SI ANIMALELE PE CARE LE CRESTETI DIN PASIUNE PARTICIPATI LA EXPO E.E. DIN DANEMARCA SI EXPO NATIONALA DE LA ROMEXPO S.A. DIN 7-9 DECEMBRIE 2018

Ani si ani de zile am participat ca si expozant ca si arbitru sau vizitator la multe expozitii atat in tara cat si in strainatate. Am reusit sa imi fac o parere personala atat despre rasele de animale expuse, de calitatea arbitrajelor, de cat de pasionati sunt unii crescatori, cat de nepriceputi sunt unii arbitri, cat de mult se fac jocurile pentru a scoate campioni, cate animale necorespunzatoare raselor sunt expuse, cum unii pasionati adevarati crescatori ies pe locul secund ca smecherii ca sa cumpere exemplarele lor etc.

In concluzie, dupa parerea mea, un crescator adevarat care se respecta si doreste sa isi prezinte animalele trebuie sa aleaga o locatie civilizata, sa fie convins ca cei care jurizeaza animalele sunt competenti pe rase si sa nu se gandeasca la castig financiar. Expozitiile civilizate nu se fac pentru a te imbogati ci pentru a demonstra si arata atat pasionatilor cat si vizitatorilor exemplare din multe varietati de animale cat mai bine selectionate care sa respecte standardele respective.

Este foarte important sa fie expuse cat mai multe exemplare din aceeasi rasa pentru a putea diferentia frumosul (campion), mai putin frumosul (mediocru) sau uratul (care nu respecta standardul). Este foarte greu. Eu va spun despre porumbei ca niciunul nu
seamana cu celalalt. La rasa Galateni de exemplu unde mereu am spus ca sunt circa 30 de varietati, niciunul dar niciunul nu are aceleasi caracteristici.

La fel sunt multe rase romanesti pe care le-am vazut si cunoscut de-a lungul anilor pe care privindu-le si analizandu-le comportamentul nu seamana perfect. Este greu din cuvinte sa ii povestesti cuiva diferenta dintre animale cand cel care se uita sau
asculta nu are inclinatie fata de animale. Multi se uita, putini se pricep. Este normal. Uitati-va la rasele de porumbei romanesti unde au ajuns din rase de zbor rase de decor. Cei de zbor sunt din ce in ce mai rari, vorbesc de rase care au fost standardizate, nu facaturi. Iar cei care mai au cateva exemplare deosebite nu reusesc sa isi promoveze exemplarele din cauza discutiilor.

Eu am crezut ca pasiunea e pasiune si vad ca realitatea e cu totul opusa. Multi organizeaza expozitii pentru a castiga bani. Prima discutie dinainte este ce se intampla daca pierdem. Oare ce fel de organizatori sunteti dvs care nu discutati in primul rand despre calitatea animalelor care trebuie expuse, despre eleganta spatiului unde vor fi expuse, despre mijloacele de transport, arbitri de calitate, cazare civilizata, ambianta unde se impart premiile etc.

Este pacat ca nu ne respectam si sa privim inainte, sa promovam frumosul, pasiunea, crescatorii adevarati, rasele romanesti ramase in ruina etc. Vine Expo E.E. din Danemarca, faceti lobby raselor romanesti. Am fost in vizita zilele trecute la Turnu Severin si priveam cat de pasionati sunt cei care cresc Zburatorul de Severin. Eu cunosc aceasta rasa de aproape 50 de ani de pe timpul omnul Matei Smadu si altii.

Este o placere sa vezi cum se intalnesc zeci si zeci de crescatori si se vorbeste si se zboara porumbeii in acelasi timp. La fel ca si la Galateni, discutiile referitoare la frumusetea exemplarelor este interminabila. Asta e frumos, ai ce vedea si datorita diferentelor ai ce discuta.

Multi in Romania cresc rase straine. Bravo lor, este mai usor pentru ei pentru ca au ce compara cu cei din strainatate. Eu am fost foarte bucuros mereu cand au venit in curte la mine de-a lungul anilor sute de crescatori atat din tara cat si din strainatate. Este frumos sa vezi cum cei care te viziteaza vorbesc frumos si multi au capatat pasiunea de a creste rasa Galateni.

V-am mai spus, cum zboara Galatenii adevarati si cum arata cei frumosi necorciti este asa cum ai construi un avion frumos care zboara la mare inaltime. In cuvinte este greu sa explici zborul Galateanului, este aparte fata de toate rasele.Zborurile nu seamana unul cu altul. Porumbeii de zbor sunt sportivi activi.

Bucurestiul va asteapta la zboruri frumoase cat si la expozitii foarte frumoase. Am avut o vizita din Bulgaria. Sa vezi 5 crescatori cat de pasionati sunt de rasele romanesti. Faceti cu totii ceva pentru promovarea lor.

In expozitii pe timpuri, se juriza porumbelul, nu inelul. Inelele personalizate de pe timpuri au fost un mare lucru, reprezenta adevarata valoare a fiecarui crescator. Se pare ca in ultimii ani se doreste colectivizarea asociatiilor si privatizarea ca dupa
90. Daca se continua asa se alege praful de toata cresterea si selectionarea animalelor.

Torino,
Octombrie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*