LA EXPO NATIONALA DIN BULGARIA, TARGOVISHTE, 23-25 NOIEMBRIE 2018, CRESCATORII DE ANIMALE DIN ROMANIA SI BULGARIA AU DEMONSTRAT ADEVARATA RELATIE DE PRIETENIE SI COLABORARE

MINI EXPO FAUNA DIN ROMANIA

In Romania sunt foarte multi crescatori de animale care mai de care mai dornici ca prin munca si pricepere in selectie si ceea ce cresc in crescatorie sa poata prezenta dupa fiecare an rodul muncii. Dar se pare ca orice ai face si ce intentii bune ai datorita multor obstacole nu poti sa iti vezi visul indeplinit.

Adevarul este ca numai cei pasionati cu adevarat si care dupa 1 an de munca si selectie au reusit exemplare deosebite prin faptul ca ceilalti nu le pot vedea, compara in expozitii raman dezamagiti de ceea ce se intampla. Cei care nu fac din pasiune, nu selectioneaza animale dupa rase, iubesc pietele din diferite motive, nu inteleg crescatorii adevarati care timp de secole au reusit animale in cadrul raselor bine intretinute, frumos prezentate, create dupa un standard necunoscut.

Este adevarat ca de-a lungul anilor toate rasele de animale au cunoscut modificari, dar caracteristicile de baza ale fiecare rase trebuie pastrate. Orice modificare negativa duce la distrugere. Expozitiile de multi in special de cei care nu inteleg valoarea lor si au facut din rase adevarate (catari, gutani de prestatie etc) au crezut ca catarul este cal sau magar, gutanul de prestatie, galatean sau zburator de Belgrad etc, nu reprezinta niciun interes.

Cei care participa intr-o expozitie, prin comparatie si pareri diferite cat si jurizare, pot sa isi dea seama ca nu au realizat nimic sau la ce nivel au ajuns. Eu in ultimii am incercat impreuna cu crescatorii din toata tara sa realizam in cadrul expozitiilor ceva modern si sa prezentam rasele asa cum au fost in realitate. Daca toata lumea si-ar fi dorit sa participe si s-ar face un arbitraj corect pe rase, de specialisti pe rase, am fi ajuns departe.

Oricum este bine ca in ultimul timp s-au facut progrese, se doreste promovarea raselor romanesti atat in tara cat si in strainatate si as dori ca toti participantii in cadrul expozitiilor sa fie impreuna. Am facut o mini EXPO Fauna Romania 2018. Au participat crescatori de porumbei rasa Americani si Voiajori de frumusete. O placere sa vezi cum fiecare dupa un an de selectie si munca au asteptat jurizarea, concluziile si cred ca toti au fost foarte multumiti. Repet, rezultatele le apreciez numai prin comparatie. Sunt 2 grupuri de crescatori rase diferite care merita tot respectul pentru tot ceea ce fac.

Pe 23-25 noimebrie 2018, la Targovishte, in Bulgaria a avut loc Expozitia Nationala. Am primit un telefon din partea conducerii: “domnul Torino si domnul Marius, ne-ati onorat mereu si noi cand s-a putut am fost alaturi de dvs. Va invitam sambata, 24 noiembrie, alaturi de noi la festivitatea de premiere”. Va dati seama ca datorita restrictiilor din Romania si faptul ca nu am putut sa ne ducem si noi la expo nationala din Bulgaria cu animale nu ma asteptam la o asemenea surpriza. Am raspuns invitatiei, ne-am dus si surpriza a fost sa vezi o sala intreaga cum ne primeste, ne respecta nu numai pe noi 2 si pe alti romani care au fost alaturi de noi. Si cat de frumos vorbesc bulgarii de toti crescatorii din Romania.

A fost o intalnire cum rar am mai vazut, culmea a fost cand noi le-am oferit o placheta din partea tuturor romanilor care prin cuvintele frumoase am exprimat adevarata prietenie si culmea cei din conducere ne-au oferit un simbol al prietenei deosebit: 2 maini incrucisate. Schimbul de cuvinte a fost la inaltimea simbolurilor. Tot in cadrul premierii am primit felicitari si o cupa din partea crescatorilor din rasa Galateni din Bulgaria la varietatea baltati pe vanat. A fost un porumbel baltat pe vanat scos campion din porumbeii pe care eu i-am trimis de-a lungul anilor. Imi pare bine ca Romania poate fi apreciata. Eu si Marius Visan vom fi alaturi de dvs, cei din Romania, care doriti sa faceti ceva bun. Indiferent de functii, pareri, opinii, in strainatate si acasa in fata strainilor la toate evenimentele trebuie sa fim in aceeasi barca.

Pe mine personal tot ce este legat de Bucuresti si la toate evenimentele care se vor face aici voi fi prezent neconditionat alaturi.

Torino,
Noiembrie 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*