ACPJG-RO SI ACPG DACIA, VOM AVEA UN AN 2019 FARA EGAL IN TOATE ACTIVITATILE. CAMPIONII SUNT LA NOI

Dupa cum toata tara stie cele 2 cluburi au membri crescatori de animale in special porumbei de frumusete, zbor si joc performant cum putine cluburi se pot lauda. Clubul Dacia, cu o vechime foarte mare in ultimii ani datorita principiilor democratice, are in afara de membri independenti si foarte multi columbofili specializati in porumbei americani si voiajori de frumusete.

In acest club care este afiliat si la E.E. se doreste o buna colaborare cu cei care reprezinta Romania acum sau in viitor. Dar din punctul meu de vedere, ACPJG-RO este un alt club cu un alt statut si alti membri. Este cel mai important club cu porumbei de zbor si joc din Romania din trecut, prezent si viitor. Egal nu are cum sa aiba din foarte multe puncte de vedere. Cel mai important este: o conducere democrata, cu viziune europeana, cu principii realiste, cu recunoasterea tuturor regulamentelor de zbor si joc performant la toate rasele care fac parte din asociatie, cat si la cele mixte (provenite din combinatii de rase care vor avea regulament propriu si care va fi oficializat in curand de cei care cresc rase mixte impreuna cu cei cu rase pure, standardizate).

In curand, in cadrul ACPJG-RO din acest an, langa cei mai mari columbofili din tara, crescatori porumbei de zbor si joc performant, se va alatura si domnul doctor Nader Farajollah care are principii foarte clare si poate aduce un suflu nou in asociatie. Creste sute de porumbei originari iranieni si porumbei alte rase de zbor performant. Comentariile nu isi mai au rostul atat timp cat toti membrii zboara atat dupa regulamentul asociatiei ACPJG-RO, cat si cu a doua fisa de zbor pe masa pentru rasa pe care o cresc.

Repet: din banii de cotizatii nu se vor premia decat rezultatele obtinute conform regulamentului ACPJG-RO. Asociatia organizand atatea expozitii pe an are o colaborare externa, dreptul la denumiri, arbitri de club nationali, internationali foarte buni, atat pentru zboruri cat si la frumusete, cred ca nu are cum sa nu fie apreciata atat national cat si de musafirii nostri.

O asociatie care se respecta trebuie sa aiba membri cu o deschidere in gandire si fapte. Fara participare la expozitii, concursuri de zbor si joc performant, intalniri pentru socializare, nu poti sa fi nici cunoscut si nici munca sa iti fie apreciata. Asociatiile de gospodarie (curte) au fost pe timpuri. Din pacate, au mai ramas si astazi dar in viitorul apropiat sau indepartat vreti, nu vreti vor disparea. Toate manipularile de pe retelele de socializare vor fi in detrimentul manipulatorilor.

Domnul doctor Nader Farajollah, care este noul vicepresedinte al ACPJG-RO, doreste ca prin descrierea raselor iraniene, atat ca vechime si regulamente de zbor din Iran, inclusiv cele actuale din Romania, prin prezentarea rasei pe care o creste si mai mult prin armonia pe care o doreste in cadrul concursurilor de zbor performant sa se vada adevarata valoare a fiecarei rase romanesti sau straine.

La ACPJG-RO niciun concurent nu are restrictii daca doreste sa concureze cu alti columbofili indiferent de apartanenta asociatiilor.

Ce este foarte important dupa parerea mea: sa nu schimbi rasele pentru bani ca vei fi pierzator total, sa ai principiile tale in tot ceea ce faci, sa ai bun simt si cei 7 ani de acasa, sa nu fi propagandist fiindca devii ridicol si cel mai important sa nu imiti etc.

Un porumbel frumos si bun care participa la concurs indiferent de rasa are o valoare inestimabila.

Torino,
Ianuarie 2019

ORIGINEA PORUMBEILOR MODERNI DIN LUME

DESCRIERE PORUMBEI IRANIENI

Competitiile de porumbei de altitudine si durata in Iran au o vechime de aproximativ 5000 de ani, iranianii fiind iubitori de porumbei si pasari exotice chiar din antichitate fiecare persoana avea un papagal vorbitor (marele Alexander) care la plimbarile zilnice pe ulite sau strazi pe vremuri ieseau cu papagalii lor pe mana si se intalneau si socializau in societate si aceasta pasare avea semnificatia omului care purtea papagalul vorbitor! Acest gest a fost imprumutat de la Indieni …
Scris in cartile de specialitate ..!

Iranul, datorita suprafatei intinse si temperaturii diversificate si specifice fiecarei zone si judet al tarii, are culturi diferite, mod de a trai diferit cu obiceiuri si traditii diferite, chiar limba diferita!
Fiecare zona are anotimp diferit si specific, chiar si in domeniul agriculturii exista anotimp diferit si recolte diferite.
In ceea ce priveste porumbeii ca si toate speciile de pasari si animale, fiecare zona geografica are specii autohtone, cu culori diferite dimensiuni si caracteristici.

Unii crescatori apreciaza porumbeii de ornament pentru coloritul lor specific sau penaj sau chiar prestatiile de zbor cit si de durata, altitudine sau modul care joaca sau chiar porumbeii care sunt capabili sa zboare noaptea!

Majoritatea columbofililor cu care am avut contact personal au fost columbofili care apreciau porumbeii de altitudine si durata, fiindca mie mi-a placut inca din copilarie acest gen de porumbei, asta nu inseamna ca nr crescatoriilor de ornament sunt mai putine decat cele de altutudine! In Iran sunt peste 6000 de linii de porumbei, s-a si demonstrat stiintific ca baza tuturor porumbeilor moderni in lume au baza genetica din porumbei Iranieni.

Si in Iran au imperecheat diversi porumbei din diverse zone ale tarii ca sa obtina performanta si fiecare crescator are liniile lui preferate si concureaza cu ei, ei reprezinta cartile de vizita ale crescatorilor si motiv de mandrie si lauda!
Intotdeauna porumbeii Iranieni mi-au fost pe plac, ei fiind porumbeii pe care i-am cunoscut din copilarie si am apreciat liniile de altitudine si durata, printre ei sunt porumbeii de mare valoare ptr crescatorii care apreciaza manifestarile specifice, unii din ei sunt capabili sa zboare la disparitie chiar o zi lunga de vara la disparitie, in mod constant!

Totusi sunt si linii cu aceleasi calitati, dar au nevoie de abilitati speciale ca sa ii faci sa zboare. Au nevoie de pricepere si cunostinte ca sa-i faci sa isi doreasca sa zboare. Este extrem de greu daca nu ai timp si rabdare sa lucrezi cu ei.
Regulamentele de competitii in lumea columbofila in Iran sunt extrem de dure si concrete !
In Iran cuncursurile se petrec direct intre concurenti iar zborurile se fac in aceeasi zi intre advarsari. Arbitrii sunt alesi reciproc si de comuni acord intre concurenti. Printre batranii si expertii in arta columbofila, deciziile batrinilor sunt respectate si nimeni nu le contrazice. In Iran respectul ptr inaintasi este mult mai mult decat porumbeii…!
Am incercat cu greu sa obtin cativa porumbeii foarte buni de la un crescator de mare respect. Am reusit sa aduc porumbei in Romania, cu toate ca este extrem de greu. Ei imi indeplinesc toate dorintele si asteptarile.

Cu respect :
Dr . Nader Farajollah

PROPUNERE

In Romania exista cateva linii de porumbei cu caracteristicile de zbor la altitudine foarte mare si o durata de zbor foarte buna si apreciata pentru iubitorii de aceste linii cu manifestari deosebite.

Liniile cunoscute de mine sunt:
Galatenii
Zburatorii de Severin
Ciungii de Ploiesti
Zburatorul de Braila

Liniile autohtone din Romania au fost create de iubitorii de porumbei cu manifestari specifice raselor de mare inaltime prin infuzii cu mai multe linii de porumbei si selectii stricte.

In mod corect si in mod stiintific, zic linii diferite de porumbei, fiindca genetic vorbind baza genetica si ADN-ul tuturor porumbeilor in tot globul sunt aceleasi.
Doar in functie de zona geografica exista diferite culori, forma fizica si diferite manifestari ale fiecarei linii si nu exista rase diferite si doar linii diferite cu caracteristice diferite.

Prin infuzii facute si incrucisarea genetica ale diferitelor linii au fost obtinute anumite linii moderne in functie de interesele fiecarui crescator sau populatiei cu culturi diferite.
Ceea ce ne intereseaza pe noi sunt porumbeii de altitudine si durata.

Sunt cateva linii omologate si standardizate din Romania cred tocmai datorita faptului ca sa nu fie omologate de alte tari vecine cum s-a intamplat cu cainii ciobanesti din Romania pe care vecinii nostri au dorit sa ii omologheze ca rasa proprie.
In timp au aparut si competitii intre linii autohtone intre crescatori de liniile enumerate!

Asa cum suntem cu totii, cautatori de gene superioare si mai bune, unii dintre noi au adaugat cate ceva din alte linii si in porumbeii standardizati cu buna intentie de a imbunatati calitatile lor de manifestare fie durata, fie altitudine, fie memorie.
Nu e niciun rau in asta doar ca acesti porumbei nu mai fac parte de acele linii standardizate, posibil la o participare expozitionala sa nu corespunda identici. Aceasta nu inseamna ca nu mai sunt porumbei sau ca nu sunt buni!

Consider ca trebuie facuta o defalcare, porumbeii de ornament cu forme clare care sunt arbitrati in custi la expozitie si porumbeii din aceleasi linii imbunatatiti pentru zbor.
In alta oridine de idei cream un alt grup care permite compararea diverselor linii intre ele la care se poate arbitra prestatia lor de zbor, de durata si calitatea zborului.

Un grup de columbofili care permite zborul de porumbei micsti si diversificati din linii diferite unde este liber sa participe oricine cu orice tip si linii de porumbei se numeste grup mixt si nu poate purta numele liniilor specifice cum ar fi Ciungi, galateni etc …!

Este un grup de columbofili unde sunt acceptati doar porumbeii care au manifestari de altitudine si durata.

2 Responses to ACPJG-RO SI ACPG DACIA, VOM AVEA UN AN 2019 FARA EGAL IN TOATE ACTIVITATILE. CAMPIONII SUNT LA NOI

 1. Va salut pe toti iubitorii de porumbei, in mod deosebit pe cei care sunt adepti ai porumbeilor de altitudini foarte mari, disparitie si durata. Sunt pro al imbunatatirilor liniilor de zbor de altitudine si doresc sa o facem corect prin selectii dure si riguroase. Nu trebuie sa ne fie teama sau jena ca ne dorim performanta. Niciun porumbel nu a fost nascut in prima zi in forma lui actuala, au fost infuzati, incrucisati, selectati si obtinuti in forma lor actuala.

  Avem 2 sarcini pentru 2 categorii de crescatori: cei care pastreaza liniile vechii care au fost creati si standardizati in forma lor actuala pentru expozitii si ornament sau chiar pentru prestatiile lor de zbor si cei care sunt insetati de a obtine ceva si mai performant in capitolul prestatii de zbor in idea de a performa starea lor de a intra in performanta competitionala sau diverse imbunatatiri considerate in ceea ce priveste frumusetea si performanta.

  Noi nu suntem mai prejos si mai incorsetati de cei care au creat liniile existente! Avem mai multe posibilitati, mai multe sanse si mai multe linii performante ca si materie genetica decat cei care au creat ceea ce cunoastem deja. Important este sa reusim catre performanta! Tot globul doreste performanta si toti merg inainte.

  Nu trebuie sa stam pe loc si sa ne pierdem timpul. De ce sa nu cream si noi la randul nostru liniile noastre? De ce trebuie sa acceptam gusturile altora si de ce sa nu ne dezvoltam? IIn toate tarile de pe glob, in toate crescatoriile se gaseste un sange proaspat si strain doar ca nu recunoastem si ne ascundem ca sa nu fim aratati cu degetul. De ce?

  Personal nu sunt crescator de anumite linii de expozitie si ornament si detin si apreciez liniile care fac disparitie, au memorie si au o durata considerabila in disparitie. Porumbeii mei sunt soldatii mei care lupta pentru mine in cer, sunt oglinda, eforturile mele pe care le-am depus pentru ei, munca pe care am prestat-o si sacrificiile pe care le-am facut atat material, cat si sentimental.

  Fiecare dintre ei ma prezinta pe mine in lotul meu de zbor. Toti sunt ai mei si eu sunt al lor.

  Cu drag,
  Dr. Nader Farajollah

 2. Dumeavoastra doriti ca noi sa ne batem joc de munca a zeci de ani a unor crescatori ? Desi au lucrat dupa fler, si nu dupa aspecte de genetica, au creat niste minunatii de care ne-am bucurat si ne mai bucuram…sper.
  Acest indemn nu duce decat la accentuarea degradarii raselor de porumbei! De-a lungul timpului, in Romania s-au tot incrucisat porumbeii in speranta orelor multe, dar clasamentele arata realitatea, care nu este asa cum au sperat crescatorii. In acest moment, acei crescatori, pe langa zborul neasteptat de prost, au si pasari urate…rau. Cine vrea zbor de durata, sa treaca la tipplerul de maraton si sa ne lase porumbeii asa cum sunt sau daca vor rasa de altitudine, sa se apuce de alte rase, ca pentru asta au fost concepute ! Am ajuns in stadiul in care daca aduci un porumbel pentru matca, ai o multime de surprize in ceea ce priveste puii (nu arata a apartine vreunei rase, nu prezinta calitatile rasei etc.). Ceea ce se creeza intr-o tara, trebuie sa devina un “brand” (sa-l numim), nu o “ciorba”. Eu si alti crescatori nu va putem da dreptate in acest demers de a face porumbei de zbor si atat, pentru acele pasari sunt niste gutani sau “ciori”…cum vreti, oricum nu porumbei de rasa !!
  Inca mai suntem cu picioarele pe pamant…unii dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*