FEBRUARIE 2019 – O INTALNIRE DE NEUITAT LA EXPO OTOPENI INTRE CRESCATORII DE PORUMBEI DE DECOR SI AGREMENT (ZBOR)

Nu intamplator folosesc acest cuvant “decor”. La cele mai mari expozitii din Romania ale anilor 70 acest cuvant “decor” impreuna cu “agrement” (zbor) erau folosite de toti crescatorii pentru porumbeii frumosi si de buna calitate la zbor. Au trecut multi ani de atunci cand cataloagele expozitionale foloseau aceste adevarate cuvinte. In cataloage se mentionau si felul de apreciere. Va mai aduceti aminte de interpretarea celor 100 de puncte? Oare nu era bine sa vezi realitatea? Ne-am modernizat si este mult mai simplu sa arbitreze fiecare arbitru dupa cum se pricepe.

Va dati seama ca toata aceasta modernizare si necunoastere reala a raselor pe care unii le arbiteaza se datoreaza celor care repartizeaza arbitri necunoscatori ale raselor prezente in expozitii. Ei nu au nicio vina, ce am observat in ultimii ani la expozitii ca majoritatea celor care au repartizat arbitrii nu tin cont de cunoscatorii raselor pe care trebuie sa le arbitreze. Dupa mine este o mare greseala ca toti la jurizarea porumbeilor de decor cat si a celor de agrement (zbor) sa nu tii cont de specialisti.

La cochetele expozitii pe care noi, membrii ACPJG-RO si Dacia le-am organizat, am tinut cont de arbitraj pe rase, astfel am ajuns la cat mai putine discutii. Arbitrajul haotic a dus de-a lungul anilor la refuzul columbofililor de a participa la expozitii si ce este cel mai grav e ca au desfiintat foarte multe rase datorita arbitrajelor si necinstei.

In viata este cel mai important sa te cunosti pe tine insuti in tot ceea ce faci sau iti doresti sa faci.

Ne-am intalnit la Otopeni, februarie 2019, cu foarte multi porumbei Galateni de frumusete sau de agrement (zbor). Ca niciodata in ultimii ani au venit crescatori de mare valoare din Galati, Constanta, Tulcea, Bucuresti etc. Discutiile au fost cu adevarat columbofile. Crescatorii care iubesc frumusetea si asteapta concursurile de zbor au avut un dialog fara egal. Numai asa isi poate reveni o rasa precum Galatenii care este pe cale de disparitie.

Ar fi pacat sa ajungem ca celelalte rase romanesti numai cu numele de zbor si joc. De cand cunosc eu aceasta rasa Galateni, frumusetea a fost discutabila, zborul permanent cu urcusuri si coborasuri, iar jocul acestei rase nu-l pot aprecia decat cei care au vazut toate tipurile de joc care nu sunt putine. S-a discutat si de concursurile de zbor. Se apropie sezonul 2019. Atat porumbeii de zbor performant de diferite rase cat si cei de joc vor ocupa paginile site-urilor. Va fi interesant anul acesta.

Vor fi concursuri cu porumbei pe reguli comune, pe rase sau rase mixte. Vom trai si daca vorbele se vor transforma in fapte rezultatele vor prezenta realitatea. In Romania, in foarte multe orase, a luat amploare zborul cu rase mixte. Este o realitate. Rasele mixte sunt obtinute din combinatii de porumbei de diferite rase de zbor si de multe ori datorita caracteristicilor raselor introduse nu stii ce performanta poti avea.

Este adevarat ca datorita infuziilor facute cu alte rase si la cele de decor nu mai stii cu ce sa compari descendentii. Oricum mergem inainte. Viitorul va fi stralucitor. Frumosi si prosti la zbor, zbor si joc. Rasele de zbor autohtone vor fi pe cale de disparitie, dar in concluzie este important sa se zboare. Numai asa vom cunoaste realitatea care in ultimii ani a fost dezastruoasa.

Vorba multora: oamenii toti vorbesc, dar de primavara pana toamna se odihnesc. Important este sa participi la concursuri dupa parerea unora.

Sa nu uitati: FRUMUSETEA ZBORUL JOCUL PERFORMANT ESTE MOTTO-UL ASOCIATIILOR ACPJG-RO SI DACIA SI CONSTITUIE BRANDUL NOSTRU: PIGEON LEAGUE.

Martie 2019,
Torino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*