ASOCIATIILE ACPJG-ROMANIA SI DACIA, DE TOAMNA PANA PRIMAVARA, VA ADUC EXPOZITII DE FRUMUSETE, IAR DIN PRIMAVARA PANA IN TOAMNA CONCURSURI DE ZBOR CU PORUMBEI DEOSEBITI DIN RASE ROMANESTI SI STRAINE

Fiind perioada de concursuri, as dori sa va spun ca cea mai mare placere pe care o poate avea un adevarat columbofil este ca dupa luni si luni de zile in care porumbeii care au fost inchisi datorita perioadei neprielnice pentru concursuri sa iti aduca satisfactii deosebite. Este foarte greu sa zbori cand conditiile atmosferice din zilele noastre sunt nepotrivite, cand sunt rapitoare, cand alegi stolul gresit, cand sanatatea din ziua concursului nu este multumitoare, cand hrana nu este aleasa cum trebuie etc.

Dar concursul este concurs, cu bune si cu rele. Membrii asociatiilor noastre care participa la concursuri sunt adevarati profesionisti. Nu trebuie sa va luati numai dupa rezultate. Sunt de multe ori rezultate care nu reflecta realitatea. La asociatiile noastre se zboara dupa regulamente specifice raselor autohtone romanesti sau straine. Cei care se pricep la cum trebuie sa zboare un porumbel si cum trebuie sa arate estetic, in primul rand trebuie sa aiba cunostinte despre porumbeii din concurs, la ce rasa se incadreaza. Fiecare rasa are particularitatile ei, atat la zbor cat si la frumusete.

In general, la noi in asociatii sunt foarte multi specialisti atat la rase autohtone cat si straine. Cand spun rase straine ma refer la domnii precum dl doctor Nader, dl Claudiu Zavoianu din Constanta si dl Yousif Aarshat care au adus noul in Romania cu rasele de zbor pachistaneze, iraniene, irakiene. Fiecare dintre aceste rase au felul ei de zbor si frumusete specifice rasei de unde provine.

In Romania noi vazusem cum zboara rasa domnului Zavoianu din Constanta in aceasta primavara la zborurile cu porumbei maturi, am avut placerea sa vedem cum zboara porumbeii iranieni a domnului Nader. Rezultatele dl doctor au fost foarte bune. Din spusele acestuia zborurile si mai performante sunt in stol mare de peste 50 de bucati in lunile foarte calduroase. La celelalte rase romanesti vom cunoaste rezultatele la finalul etapelor de zbor cu porumbei maturi.

Sa revenim la concursurile cu porumbeii din rasa Galateni care au un regulament foarte aproape de realitatea rasei. Concurentii nu sunt foarte multi, dar din toate zonele cu porumbei adevarati si din orasele consacrate. Concurentii sunt putini, dar de elita. Din pacate, multi crescatori de Galateni s-au apucat de alte rase. Imbucurator este ca altii au revenit la cresterea rasei Galateni. Asa e viata, se cauta, tinem, nu se cauta schimbam rasele.

Pasionatii adevarati ii numeri pe degete in toata tara. Eu ma bucur ca nu mi-a luat Dumnezeu mintile sa schimb rasa, conceptia de cum sa o selectionez in cei peste 60 de ani, am reusit prin multa munca de selectie atat la frumusete cat si la zbor sa am ce am in voliera. Ma bucur ca nu am deviat la liniile de sohomeri sau guti. Este greu sa inteleg ce s-a intamplat, dar este o realitate neagra pentru aceasta rasa Galateni.

In asociatii mai sunt multi tineri care cresc Galateni fie de frumusete, fie de zbor. Perfectiunea este sa le imbini pe amandoua. Apropo de zborurile din acest an, am avut o mare placere ca pe 16 iunie 2019, etapa a doua maturi, sa am curtea plina ca pe timpuri in cartierul Rahova unde erau adevaratii porumbari ai Bucurestiului. Musafirii au fost atat din Romania cat si din Bulgaria. Am zburat 9 porumbei care nici ca aspect, nici ca zbor nu fac de ras rasa Galateni. Pe o canicula greu de suportat, stolul a zburat foarte frumos, atat la inaltime cat si ca durata.

Sunt foarte multumit ca porumbeii din aceasta rasa si volierele mele fac ca musafirii din diferite tari sa fie multumiti atat de zbor, joc si frumusete. Mai avem multe etape si concurenti deosebiti precum domni din multe orase ale tarii, Galati, Craiova, Calafat, Severin, Constanta, Sibiu care prin rezultate deosebite fac mandrie asociatiilor noastre ACPJG-RO si Dacia.

Torino,
Iunie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*