PRIETENA NOASTRA, CORA, S-A NASCUT PE 4 IUNIE 2004 SI NE-A SPUS “LA REVEDERE” PENTRU TOTDEAUNA PE 30 IUNIE 2019

Cora s-a nascut la Turnu Severin dintr-o pereche de caini rasa ciobanesc german deosebiti. La varsta de 2 luni, nepotii nostri, mari iubitori de caini, si-au indeplinit promisiunea ca atunci cand au pui femela sa mi-o trimita la Bucuresti pentru a vedea ce inseamna un caine din aceasta rasa ca si inteligenta si devotament.

Intr-adevar, cand am primit aceasta minunata catelusa, nu puteam sa-mi inchipui ce inseamna o necuvantatoare ca istetime, comportament, devotament, iubire fata de stapani si toate cunostintele, o mama deosebita, respectul pentru curatenie, rusinea cand facea o greseala si primea observatie, sportiva, respectuoasa etc.

La inceput, datorita inteligentei native, ma intelegea cand ii vorbeam si ii aratam porumbeii, pasarelele, musafirii si ii explicam ca nu trebuie sa le faca rau, ci sa ii apere si sa ii respecte. Ca fiecare caine, uneori isi mai facea nevoile in locuri nepermise. Nu avea prea multa scoala, nu putea sa vorbeasca, dar a ascultat si invatat ca are un loc al ei si numai acolo trebuie sa se duca. Toata lumea se mira cum a invatat acest lucru. Nu a fost usor, dar a invatat inca de pui si pana in ultima perioada s-a tinut de cuvant si a respectat comenzile.

Pentru noi, toata familia, vecini si cunostinte, a fost o adevarata doamna. Isi apara cu sfintenie curtea cand era singura, se bucura intr-un mod greu de descris cand ne auzea ca venim, se uita in ochii nostri sa vada ce ii spuneam, ne simtea daca eram obositi, suparati sau veseli si astepta sa se aseze in preajma noastra privindu-ne in ochi tot timpul. Cand s-a maturizat, in viata ei, a venit un caine deosebit, cu un arbore genealogic impresionant, adus din Canada, pe nume Onix. Impreuna, dupa ce s-au cunoscut mai bine si dupa mai multe incercari, cand nu ne mai asteptam, s-au imperecheat si au dat nastere la 18 pui din doua sarcini, unul mai frumos ca celalalt, care in viitor s-au dovedit a fi deosebit de inteligenti.

Dar anii trec si, la fel ca la orice vietate, isi lasa amprenta. Probabil, ca avand tot ce ii trebuia a beneficiat pana la varsta de 13 ani de o sanatate buna, ne-a simtit atat pe noi, membrii familiei, cat si pe toate cunostintele aproape de ea, ramanand mereu acelasi caine iubitor. Viata i s-a schimbat dupa ce a fost operata, apoi culminand cu o pareza in 2017. Am ingrijit-o si probabil simtindu-ne mereu aproape si-a revenit destul de repede, insa batranetea este neplacuta pentru orice vietate si, oricat de mult ai dori, pentru un caine din rasa ciobanesc german, ajuns la varsta de peste 15 ani, reprezinta mult.

In ultima zi, pe 30 iunie 2019, picioarele din spate au cedat, nu mai mancase de 2 zile si nici apa nu mai dorea sa bea. S-a asezat in fata volierei si cotelului ei, asa cum o facea mereu langa mine. Fiind o zi caniculara, am mutat-o la umbra, lasand-o cu privirea spre poarta, asa cum ii placea mereu sa stea si sa ne astepte. Cand ne-am intors, cu ochii deschisi, in aceeasi pozitie cum am lasat-o, si-a luat ramas bun pentru totdeauna. Oricum, unde este acum, doarme linistita in pace. Am tinut sa scriu si sa arat poze din toti acesti 15 ani fiindca a fost un membru valoros al familiei si o buna prietena a tuturor.

O raritate de necuvantatoare, CORA! Nu o vom uita niciodata!

Torino,
Iulie 2019

2 Responses to PRIETENA NOASTRA, CORA, S-A NASCUT PE 4 IUNIE 2004 SI NE-A SPUS “LA REVEDERE” PENTRU TOTDEAUNA PE 30 IUNIE 2019

  1. am avut onoarea sa vad aceasta fiinta minunata doar de 2 ori cand am fost invitat sa asist la zborurile porumbeilor dlui Torino . un caine linistit , niciodata nu a latrat , nu a dat nici un semn de agresivitate fata de mine sau alti invitati ceea ce denota o inteligenta aparte, specifica rasei, ea intelegea ca suntem musafiri si nu reprezentam un pericol pentru caminul pe care trebuia sa-l apere. am citit cu tristete acest articol si imi pare sincer rau d-le Torino pentru pierderea Corei . va doresc numai bine si multa sanatate !

  2. Multumesc, dl Dumitru, pentru cuvintele frumoase! Torino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*