O NATIUNE SE CARACTERIZEAZA DUPA CUM SUNT TRATATE ANIMALELE

ATAT LA NOI IN TARA, CAT SI PE PLAN MONDIAL, IMPACTUL OM – NATURA PERICLITEAZA SPECII DE RASE DE ANIMALE

As dori totusi sa vorbim mai mult despre rasele de porumbei romanesti create din pasiune, pricepere si sacrificii de catre inaintasii nostri. Cresterea porumbeilor si a altor animale este o preocupare extra profesionala si recreativa atat pentru tineri, cat si pentru varstnici. Rasele de porumbei crescute, formate, prezentate sub forma de standarde, cu fotografii autentice, asigura celor care doresc sa devina adevarati crescatori cunostinte despre istoricul , originea raselor romanesti, fiziologia si anatomia lor si o multitudine de recomandari la inmultirea genetica, adaposturi, ameliorarea raselor, ingrijirea porumbeilor etc.

Rasele romanesti sunt o adevarata bijuterie a Romaniei fiind de frumusete si de zbor. Pe parcursul anilor, au fost create aceste concursuri de zbor pe care numai cei care le practica le inteleg si realizeaza cat de recreative sunt. Un crescator care nu are spirit de observatie si discernamant nu poate face nimic pentru crearea unei rase fiindca sunt foarte multe si felurite.

O rasa de porumbei nu se creeaza si pastreaza imperechind haotic. Inmultirea se face dupa anumite caractere pe care trebuie sa le urmaresti bine. Vorbim de impactul om-natura. Sa privim tot ce s-a intamplat in ultimii ani atat la noi, cat si in toata lumea. Toate aceste schimbari climatice, boli existente si transmisibile (la animale), cresterea raselor de animale consanguin haotic, inmultirea rapitoarelor haotic, mizeria lasata de oameni in diferite locuri, imbacsirea cu medicamente a animalelor etc. Toate acestea incet-incet vor duce la distrugere.

Revenind la un crescator de porumbei, sa stie orice incepator, sarac sau bogat, ca nu este suficient sa cumpere un porumbel sau un lot de porumbei valoros, indiferent de ce voliere are acasa si hrana, pentru a crea exemplare deosebite fara a avea cunostinte de baza din toate domeniile legate de rasa pe care si-o doreste (cunostinte de tehnica, chimie, bilogie, genetica pentru a cunoaste cum porumbeii transmit diferite insusiri caracteristice rasei, cunostinte de medicina veterinara, de anatomie si fiziologie etc).

Cand te apuci de o rasa, trebuie sa stii ce vrei si sa cumperi exemplare numai de la crescatori consacrati. Pentru ameliorarea unei rase se lucreaza si in consanguizare. Pentru fixare, ameliorare si perfectionarea caracterelor trebuie neaparat sa existe un numar mare de exemplare pentru a nu degenera totul.

Un adevarat crescator se consacra unei singure rase, unei singure varietati de culoare a acestei rase pentru a crea in cadrul lotului de porumbei mai multe linii. Vedeti la Galateni cate linii exista si nu toti le cunoasteti. Un crescator adevarat trebuie sa cunoasca bine exemplarele, originea, rudele mai apropiate si neaparat la cei de zbor performantele lor etc. Un crescator adevarat trebuie sa imbine teoria cu practica. Numai daca o faci din pasiune poti sa-ti dedici toata viata acestui tel si sa ai satisfactii.

Este o treaba foarte grea dar frumoasa. La noi in tara sunt multi iubitori si adevarati crescatori de animale dar si foarte multi care distrug munca altora datorita necunostintelor. Speram ca viitorul va fi mai bun pentru adevaratii iubitori de animale. Fara expozitii si targuri, totul se va distruge cu voie sau nu. Pentru rasele de zbot era foarte bine cum era inainte cu inele personalizate fiindca numai asa puteai sa vezi fiecare ce era in stare sa creeze.

Torino,
August 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*