ROMANII NU ISI RESPECTA SIMBOLURILE

PRIVITI SI ANALIZATI CE S-A SI SE INTAMPLA CU RASELE DE ZBOR SI JOC ROMANESTI

Vad pe zi ce trece unde s-a ajuns cu porumbeii de rase autohtone de zbor si joc. In ultimile intalniri cu cativa crescatori de porumbei rase romanesti, care mai au sau porumbei de zbor si joc, am ramas pur si simplu dezamagiti de motivele pe care le-au prezentat. De ce s-a ajuns la acest regres? In primul rand ramai fara replica cand anumiti crescatori care odinioara faceau furori atat in expozitii cat si cu porumbeii selectionati, vin si spun ca daca nu se mai tin expozitii, nu mai sunt targuri, ce rost mai are sa cresti animale?

Probabil ca eu nu am inteles bine ca atunci cand cresti o rasa de porumbei o faci din pasiune sau interes. Realitatea este sumbra cand ai de-a face cu asemenea explicatii. Dar se pare ca a devenit realitate. Ma uit la cati crescatori pe care ii cunosc de zeci de ani cum au schimbat rasele precum hainele. Nu au nicio scuza. Niciun crescator care a facut asa nu a demonstrat ca are cunostinte bune despre o rasa anume. Pe parcursul anilor toate rasele de porumbei sufera modificari. Cum poti oare sa fi la curent cu noutatile daca tu cresti mereu altceva?

Ma uit la toate rasele romanesti de zbor si joc unde au putut sa ajunga datorita acestor crescatori. Multi au crezut ca sunt destepti si atat de mult i-au corcit cu alte rase incat daca un crescator incepator doreste sa se apuce de o rasa se trezeste cu descendenti cu “n” defecte. Cum poate un crescator incepator, fara experienta, motivare, ambitie, perseverenta, sa obtina ceva de la o rasa cand a pornit deja prost? Mancare si curatenie are nevoie si un porumbel selectionat si un gut. Daca tot doresti ceva de la ce cresti, ar trebui sa te gandesti ce faci. Sa nu uitati, cand sunteti in fata volierei luni si luni de zile porumbei de zbor si joc nu participa nici la expozitii si nici la concursuri. Oare in loc sa priviti un porumbel de calitate va multumiti cu sohomeri si guti (la rasa Galateni). Niciodata, dar niciodata, nu au existat astfel de extreme.

O spun din cand in cand fiindca ce papagali sau guti vad pe retelele de socializare raman fara cuvinte. Ori este frumos si prost, ori este foarte urat si sa zicem ca zboara. Am spus-o mereu. Viitorul trebuie sa se sprijine pe trecutul real, nu pe cel inventat de necunoscatori. Ultimii 40 de ani au fost o catastrofa in columbofilia romaneasca. Uitati-va cati din cei care mai au rase de zbor in special Galateni, cum azi se apuca de aceasta rasa si maine se lasa si se apuca de alta (voiajori, ciungi, rase pakistaneze, iraniene, sarbe etc).

Au dat lectii, pacalind incepatorii, dar ei nu mai au porumbei sau traiesc din amintiri. Au mai ramas putini crescatori in Romania care mai participa la concursurile de zbor. Este meritul fiecarui concurent care incearca. Este greu. Dar perseverand si nerenuntand s-a demonstrat ca fiecare rasa de zbor si joc are de castigat. Este adevarat. A creste o rasa de zbor si joc necesita sacrificii, nervi tari si multa, multa munca in selectie.

In ultimii 40 de ani, datorita necunoscatorilor, s-au distrus majoritatea raselor romanesti. S-a ales o noua conducere la nivel national care sper sa faca ceva. Daca lasati timpul sa treaca rasele romanesti vor disparea. Am calatorit mult, nicio tara nu are rase de zbor si joc mai frumoase decat Romania. Dar trebuie promovate si facut ceva ca E.E. sa le accepte pe cele care mai presteaza cu adevarat. Rasele de zbor trebuie sa aiba regulamente de zbor in functie de rasa, simple si specifice rasei. Atat la expozitii cat si concursuri este obligatoriu sa fie arbitri pe rase.

Cuvintele sohomeri si gut le-am aflat in ultimii ani de la distrugatorii de rase. Cititi bine cartea domnului Leonte Ovidiu inainte de a va apuca de porumbei galateni.

Am uitat sa vi-i arat pe cei 4 porumbei care au participat la toate cele 3 etape maturi 2019.

Torino,
August 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*