NUMAI PARTENERIATUL, RECIPROCITATEA IN PARTICIPAREA LA EXPOZITII, CONCURSURILE DE ZBOR, CURSURILE DE ARBITRI NATIONALE SI INTERNATIONALE PE VIU CU ANIMALE DUC LA O PERFORMANTA REALA

Nu poti sa mergi inainte ducandu-te sambata sau duminica prin asa-zisele targuri actuale unde mizeria, vanzatorii de vechituri sunt impreuna cu animalele. Dezordinea totala in ceea ce inseamna civilizatia va duce pe zi ce trece la eliminarea pasiunii si inlocuirea cu ceea ce a fost in trecutul comunist. In straintate, eu care am circulat mult, nu am vazut niciun targ unde sunt amestecate vechiturile cu animalele. In toate tarile civilizate sau in curs de dezvoltare, se fac targuri civilizate pentru vechituri si separat targuri de animale, respectandu-se toate regulile.

Expozitiile de animale, am spus-o de mai multe ori, se fac atat la nivel mai mic, cat si una pe an la nivel national in aceeasi locatie. Romania, unde dragostea fata de animale este mare, multe orase, datorita deschiderii autoritatilor, reusesc sa faca ceva bun pentru comunitate si sa-i adune pe toti aratandu-le ca si la noi se pot vedea si aprecia adevaratii crescatori de animale care, prin ceea ce prezinta isi arata maiestria.

Am fost invitati de curand in Bulgaria de prietenii nostri, crescatori de animale, pentru a participa la o expozitie din orasul Kneja. Primaria locala, conducerea Federatiei din Bulgaria, crescatorii atat din Bulgaria, cat si Romania, arbitrii nationali si internationali, cu totii nu au stiut cum sa faca mai bine ca sa fie totul o reusita. Romania a participat cu un numar de 50 de porumbei, 50 de gaini si rate. Priviti pozele din cadrul expozitiei, premiile dobandite si trageti concluziile.

La sfarsitul lunii noiembrie va avea loc Expozitia Nationala a Bulgariei in orasul Shumen. Romania ca de obicei va fi prezenta. Revenind la noi in tara, sa nu uitam ca pana la cel mai mare eveniment din istoria Romaniei, ExpoNationala pe o suprafata de 10.000 mp la Romexpo S.A., 12-15 decembrie 2019, va avea loc in orasul Oltenita o expozitie si targ organizate de primaria locala in colaborare in Asociatia Pajura, ACPJG-Romania si bineinteles cu nelipsitii din cadrul Clubului Voiajor Standard impreuna cu AGH in perioada 15-17 noiembrie 2019.

Totusi, expozitia nationala organizata de Federatia din Romania, Romexpo SA, dupa multi, multi ani, aproape 80 de asociatii din toata tara vor participa impreuna intr-o asemenea locatie, pe o suprafata de 10.000 mp. Va fi un inceput care dupa parerea mea va depasi toate asteptarile. Veti avea multe surprize frumoase. Si sa nu uitam participarea voiajoristilor din mai multe judete ale Romaniei, prezenta delegatiilor straine, media, calitatea animalelor, a arbitrilor, organizatorilor, a tot ceea ce fac pentru a fi o reusita in care si multumitul si nemultumitul sa se simta bine impreuna.

Aceasta va va convinge pe viitor ca numai asa se poate progresa. O expozitie la un asemenea nivel va fi un exemplu in viitor pentru multe federatii din Europa. Dumneavoastra trebuie sa fiti mandri ca munca de ani si ani de zile se poate vedea si aprecia de toti iubitorii de animale din tara. Izolandu-te nu rezolvi nimic, ramai un nimeni. Performanta nu se face singuratic. Toate discutiile, indiferent de natura, la final prin intelegere si intelepciune duc la ceva bun.

Eu cresc porumbei de zbor care au un standard, bun sau rau. Totusi, ei ca rasa trebuie sa presteze ceva. Nu va suparati, nu pot sa inteleg pe cei care dau mancare, se mai si lauda cu prestatia cu toate corciturile de rase. Oricum in expozitii le e rusine sa participe. Nu stiu motivul ca doar se lauda ca zboara, crezand ca e suficient. E greu sa-i inteleg fiindca ca toti crescatorii normali imbina frumosul cu calitatea. Performanta nu se face neimbinandu-le pe amandoua. Eu sunt convins ca incet-incet toata lumea va intelege ca numai prin participarea in expozitii si cei care au porumbei de prestatie la concursul de zbor cu pasari care fac parte dintr-o rasa, poti sa te numesti crescator.

Torino,
Noiembrie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*