FEDERATIILE COLUMBOFILE DIN ROMANIA SUNT UN LUCRU BUN, DAR ARBITRAJELE LASA DE DORIT

La noi in tara, columbofilia se practica fie ca o indeletnicire individuala, fie in cadrul unei asociatii. Unele asociatii, prin afilierea la federatii, fie de voiajori sau de agrement, si-au dorit ca rezultatele muncii columbofililor sa fie apreciate la adevarata valoare. La voiajori, nu imi permit sa fac comentarii fiindca nu cresc porumbei calatori. Dar la cei de frumusete, rase romanesti, cu standard care la ora actuala mai si zboara sau joaca, situatia pe zi ce trece este tot mai intunecata.

Am spus mereu, un porumbel de zbor nu trebuie sa aiba un ideal de frumusete, ci o descriere a caracteristicilor specifice rasei. Noi cei care avem Galateni trebuie sa facem o selectie intensa, exclusiv pe baza rezultatelor obtinute la zbor, zbor cu joc, tinand cont de un standard real al rasei unde exista in jur de 30 varietati de culoare. Extremele nu sunt bune. Trebuie sa tinem cont de calitatile innascute cat si de pastrarea caracteristicilor morfologice specifice rasei.

La ora actuala, din pacate pentru rasa Galateni, o parte din crescatori a facut selectia numai dupa caracteristicile fizice, iar o foarte mare parte a facut selectia unilateral (combinand foarte multe alte rase cu Galateni numai pentru zbor). Asa s-a ajuns si la rasa Tippler care are un tip de zbor si altul de expozitie. La randul lor, si porumbeii calatori au fost transformati in diferite tipuri de frumusete. Fiecare rasa are un zbor specific (durata, viteza, inaltime etc), un aspect morfologic specific (marime, culoare, desen, forma etc), toate acestea fac parte din genetica rasei.

La rasa Galateni, necunoasterea reala a caracteristicilor de baza au dus pe an ce trece la ceea ce vedeti in 2020 si ce ati vazut la ultimele expozitii. Nu este vina organizatorilor, ci a expozantilor care accepta asemenea arbitraje. Eu personal am crezut ca se va schimba ceva. Dar vazand ce se intampla si cum se promoveaza si arbitreaza porumbeii Galateni, care nu au nimic cu culoarea, forma, tinuta etc, si se face in continuare atata propaganda referitor la rasa veche, corciturile de culori standardizate, formele de cap nemaivazute pana astazi, propunerile la standardizare a unor de caricaturi de Galateni, de zbor si joc nu este nici cazul sa vorbim, nu mai putem continua ca ne facem de tot rasul etc.

Dar mergem in expozitii, facem propaganda pe retelele de socializare, tabele cu rezultatele porumbeilor care participa la concursuri de zbor si joc si nu suntem in stare sa vedem realitatea. E trist. Ma uitam si ascultam discutiile despre toate rasele autohtone. Cat de trist este sa organizezi cu atata placere o expozitie si sa nu ii vezi pe cei mai renumiti crescatori. Oare a cui este vina? Crescatori foarte cunoscuti care din cauza arbitrajelor nu mai doresc sa fie prezenti la expozitii. Ganditi-va cat de mult pierd cei tineri care nu reusesc sa vada munca lor.

Noi, in loc sa ne promovam putinele valori care mai sunt, facem misto, ii izolam pe cei valorosi si ne gandim cum sa fim asa-zisii cinstiti fara sa facem ceva.

Avem o conducere noua la nivel national, majoritatea are conceptii noi, doreste mult, a depus foarte multe eforturi sa iasa foarte bine, dar sunt si oameni care au ramas din vechile conduceri care pe parcursul anilor vor indeparta participantii. Mereu nivelul expozitiilor va scadea tocmai datorita arbitrajelor si lipsa de cunostinte a celor care sunt in functii de conducere.

Eu am considerat ca printre lucrurile importante ar trebui sa se numere refacerea standardelor la toate rasele romanesti, promovarea raselor care mai zboara si joaca, nu numai la nivel national, ci si in strainatate, si clasificarea arbitrilor pe rase in functie de ceea ce cresc, promovarea tinelor talentati si, cel mai important lucru este ca standardele sa fie intocmite de cei care sunt consecventi pe parcursul anilor si nu de cei care schimba rasele dupa cum bate vantul.

Porumbeii de mai jos sunt din crescatoria domnului Calinescu, un mare crescator din Galati care nu are egal.

Nu in ultimul rand, am aflat cu tristete in timp ce publicam acest articol ca renumitor crescator de porumbei jucatori din Galati, domnul Vasile Tanase, fratele domnului Petrica Tanase, a trecut in nefiinta azi, 23 ianuarie 2020. Condoleante familiei!

Torino,
Ianuarie 2020

One Response to FEDERATIILE COLUMBOFILE DIN ROMANIA SUNT UN LUCRU BUN, DAR ARBITRAJELE LASA DE DORIT

  1. fiind prezent la expozitia nationala de la romexpo in ultimii 4 ani am observat porumbei cu punctaje foarte bune dar care nu prea aveau de-a face ca aspect cu rasa jucator de galati . deasemenea cred ca in 2019 au fost mai putini expozanti si implicit mai putine rase de porumbei decat in anii trecuti, poate gresesc dar asa am vazut eu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*