OLANDA – EXPO HAUTEN, 28 FEBRUARIE – 1 MARTIE 2020. RASA “GALATENI”, CEI DE CALITATE SI IN CADRUL RASEI AU FOST SI VOR FI FARA EGAL

Este foarte greu sa explic in cuvinte ce am vazut acolo. Ma refer la organizare, la miile de pui de voiajori prezentati de catre cei mai mari crescatori din Europa, mancarea, vitaminele, mineralele, custile de reproducere, mijloacele de transport folosite pentru concursuri, standurile de porumbei de frumusete autohtone sau internationale, firma de inele “Smisdom”. Este cea mai mare expozitie cu vanzare cu pui de voiajori din Europa, cu pedigri.

Mii si mii de pasionati se intrunesc pentru a incheia contracte. Aceasta a fost cea de-a 25-a aniversare. Mi-as fi dorit si eu pentru Romania, la Romexpo, sa se faca o astfel de expozitie. Oricum nu se stie ce va fi in viitor, dar macar s-au reusit si la noi cateva expozitii de exceptie. M-am intalnit cu mai multi crescatori de voiajori atat din Europa cat si din Romania. Unii erau vizitatori ca si mine, prezenti mereu la expozitii pentru a fi la curent cu noutatile.

Cresc de zeci de ani aceeasi rasa de porumbei autohtoni “Galateni”. Este o rasa, dupa cum stiti sau ati citit, nascuta la Galati, purtata cu “papornitele” (sacose) de mari crescatori la Bucuresti. In tara nu era cunoscuta aceasta rasa. Dar, datorita calitatilor pe care le are o parte din aceste varietati de culoare, s-a raspandit in toata tara. De cand cunosc eu aceasta rasa, si ma simt norocos ca am avut ocazia de a-i cunoaste si a fi alaturi de cei mai mari crescatori de Galateni din ultimii 60 de ani, va pot spune ca aceasta rasa este si va fi “viitorul”, daca cei care cresc Galateni fac deosebirea intre porumbeii care mai respecta calitatea si frumusetea in cadrul rasei si cei “comunitari”, “Gutani”, “corcituri de rase” etc, cum ii promoveaza necunoscatorii pe retelele de socializare.

Viitorul va fi greu de anticipat. In orice varianta, acesta va trebui sa se sprijine pe trecut. Ignorati-i si indepartati-va de cei care va mint. Faceti singuri comparatia intre porumbeii pe care ii vedeti si trageti concluziile. De mancare si curatenie are nevoie si cel bun si frumos, dar si corcitura. Ati dat de mancare si ati ingrijit luni si luni de zile niste metisi din toamna si pana in primavara. Oare nu va pare rau de timpul pierdut? Vin zilele de zbor, oare nu o fi mai bine sa ai porumbei frumosi si buni? Oare o gradina mare cu flori nu este mai valoroasa decat una cu balarii?

Rasa “Galateni” nu se compara cu nicio alta rasa. Insa s-a stricat foarte mult. Dar vin zile ca pe timpuri cand fiecare dintre dumneavoastra care mai cresteti Galateni va veti bucura cand, datorita maiestriei si cunoasterii adevarate a rasei, veti privi in voliere propriile capodopere bune si frumoase. Nu-i zburati si nu-i selectionati, sa nu-i numiti Galateni, caci de Galateni “comunitari” e plina tara.

Va doresc sarbatori linistite, putere si rabdare sa trecem cu bine peste aceasta perioada, ca timp de meditatie avem destul. Iar acum va invit sa vizionati o galerie minunata mai jos cu poze de la Expo Hauten 2020, cativa Galateni in cadrul rasei si multi, multi Galateni comunitari (Gutani). Paste fericit!

Torino,
Aprilie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*