AM FOST INVITAT LA SEDINTA E.E., BALATON – UNGARIA 2011, PENTRU A DISCUTA SI A SE RECUNOASTE IN EXPOZITIILE E.E. RASELE DE ZBOR CU FISELE DE ZBOR

DUPA O SEDINTA A CONDUCERII, RASPUNSUL A FOST “NEIN”

Dupa cum stiti, in Romania, de sute de ani, columbofilii, in afara de rase de frumusete, au indragit si crescut in numar foarte mare rase atat autohtone, cat si straine, care zboara foarte mult, cu joc sau fara joc. Nici pana astazi, cand cititi aceste randuri, niciuna din conduceri nu s-a luptat pentru obtinerea legitima a acestor rase de a fi recunoscute la nivel E.E. cu fisele de zbor.

Eu, stand de vorba cu multi crescatori din Europa, inclusiv cu cei de la noi din tara, despre acest drept de recunoastere a raselor de prestatie la adevarata valoare, am reusit, dar si prin intermediul cartilor de specialitate si ascultand parerea unanima a celor care cresc aceste rase, sa fac ceva pozitiv. M-am alaturat acestui mare si inconfundabil club “Dacia”, infiintat acum 15 ani de peste 70 de crescatori renumiti din toata tara, cu porumbei de diferite varietati din rasa Galateni, mari iubitori de frumos si calitate.

La intrunirea pentru sedinta E.E., Balaton – Ungaria, am crezut ca Europa intelege si accepta o realitate. Spre dezamagirea mea si a celor din tara, alaturi de care asteptam un raspuns pozitiv, nu s-a intamplat acest lucru, dar nu doar raspunsul a fost dezamagitor, ci si reactia celor care reprezentau atunci Romania. Nu au avut nimic de spus. Pe parcursul anilor s-au schimbat multe lucruri, unele in bine, insa majoritatea au ramas la stadiul de promisiuni si atat, indiferent de cine era la conducere.

La ultimele alegeri, s-a promis o revenire la normalitate, un arbitraj bun, revizuirea standardelor la toate rasele, schimbarea statutului (nu este normal ca dintr-o asociatie cu 100 de membri sa se acorde 1 vot si din alta cu 5 membri tot 1 vot), recunoasterea calitatii porumbeilor de prestatie la nivel national si E.E., recunoasterea raselor romanesti atat de frumusete, cat si de prestatie.

Realist asa cum sunt astazi, 2020, dar tinand cont de parerea celor care le cresc, fisele de zbor trebuie intocmite si recunoscute de cei care participa la concursuri, si nu de cei care au functii. Scopul expozitiilor este de a prezenta oamenilor realizarile obtinute intr-un an de munca, dar si acela de a le permite celor care cresc animale sa-si compare rezultatele muncii proprii cu realizarile altor crescatori. Pentru ca asta sunt expozitiile pana la urma, un schimb de experienta.

Aveti in continuare scrisoarea in original primita de conducerea din 2011 E.E. si cateva fotografii cu membrii fondatori ai grupului Dacia. Eu sper ca in viitor sa ni se aprecieze munca si in tara si in E.E.

Torino,
Mai 2020

One Response to AM FOST INVITAT LA SEDINTA E.E., BALATON – UNGARIA 2011, PENTRU A DISCUTA SI A SE RECUNOASTE IN EXPOZITIILE E.E. RASELE DE ZBOR CU FISELE DE ZBOR

  1. Marin Bucuresti

    Galateanul este una din rasele romanesti cu caracteristi de zbor, ca si altele ca de exemplu ciungi de ploiesti si zburatori de severin, care au rezultate de zbor foarte bune. Galateanul este si un porumbel cu aspect pretabil expunerii pentru a incanta ochiul. Cu cele doua caracteristici zbor si frumusete , galateanul poate concura de la egal la egal sau poate surclasa multe rase europene si nu numai. De aceea standardizarea corecta si recunasterea acesteia in lumea columbofila europeana si internationala este foarte importanta. Cu toate acestea dle Torino sunteti singurul care v ati zbatut sa faceti ca recunoasterea europeana a galateanului sa fie acceptata si pusa acolo unde galateanul ca rasa romaneasca o merita intre rasele europene si internstionale.Din pacate nu sunteti sustinut si de conducerile organizatiilor columbofile romanesti pentru promovarea raselor romanesti. Incet, incet unii dintre marii crescatori de galateni, pe care dle Torino i ati prezentat, au plecat dintre noi, s au dus acolo langa marii galatenisti care si au adus contributia la dezoltarea rasei zburatorului galatean. Au ramas cativa care duc mai departe cresterea si dezvoltarea rasei de galatean. Sunt insa multi care nu au nimic in comun cu rasa de galateni, desi ei se considera reprezentanti ai aceste rase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*