RASA „GALATENI” ZBOR, JOC, FRUMUSETE, SELECTIE, REALITATEA DIN 2012 PARERI PERSONALE


1970


2012

RASA „GALATENI” ZBOR, JOC, FRUMUSETE, SELECTIE, REALITATEA DIN 2012 PARERI PERSONALE

Avand norocul sa cunosc aproape toti crescatorii vechi si noi intre anii 1956-2012, crescand numai porumbei din rasa Galateni (diferite varietati), am obtinut carnetul de arbitru in anul 1972, am zburat toata viata porumbei numai din rasa Galateni, am creat foarte multe exemplare deosebite, atat la zbor, joc, frumusete. Doresc sa nu ma intelegeti gresit in tot ceea ce scriu. Sunt pareri personale, asa vad eu rasa Galateni pentru care am facut multe sacrificii.
Cand spun ca proumbeii Galateni nu zboara in grup pana la sfarsitul concursului, va dati seama ca din 1956 pana in 1987, perioada in care toti crescatorii zburau porumbei, am vazut mii si mii de Galateni la zbor. Este una cand zbori 3 porumbei si alta cand zbori 10 porumbei. Cei care sustin zborul pe echipa s-au inspirat din regulamentele de zbor pentru porumbeii care zboara in grup sau care nu au vazut sau nu cunosc foarte bine aceasta rasa Galateni.
La zborul cu porumbei maturi de calitate, ai parte numai de succese. Porumbarii care nu cunosc, nu au vazut, nu au in voliere porumbei de zbor de performanta, nu pot intelege cum trebuie sa zboare un Galatean. Galatenii nu trebuie sa zboare mai putin de 1 ora si 30 de minute. Porumbeii care zburau putin pe timpuri, ii cresteau cei pe care nu ii interesa rasa, ci cum zboara prin curtile lor, de pe casa, facand cateva cercuri, jucau si se lasau. Noi toti le spuneam pporumbei de copii. Cei care jucau trebuia sa plece sus si cand coborau jucau strans, pe diferite parti.
Timpul de zbor la jucatori, la jucausi era in functie de calitatea pasarii, temperament afectiv. Erau porumbei de joc care depaseau la zbor pe cei de zbor fara joc. In privinta zborului sau jocului, la ora actuala nu se pot compara porumbeii cu cei vechi. Pe timpuri nu existau laboratoare si porumbeii nu erau lucrati ca in zilele noastre. Niciunul dintre noi, nici cei numai cu zbor, nici cei care cred ca au prumbei de zbor cu joc, nu avem Galateni ca pe timpuri. Cei care au de zbor fara joc au satisfactia zborului, dar le lipseste punctajul la joc. Celor care au de joc le lipseste durata zborului.
Foarte multi porumbari zboara porumbei care nu au nimic in comun cu rasa Galateni, dupa mine in proportie de 80%. Un Galatean trebuie sa aiba finete, osatura frumoasa, culoare frumoasa, proportionat in functie de marimea capului, ciocului, sa zboare cateva ore si, daca si joaca, la coborare este perfect.
Sa nu ne imbatam cu apa rece si sa credem ca, daca din toata voliera avem 2-3 porumbei care zboara si joaca, avem porumbei Galateni. Un porumbar abia de acum incolo va aparea datorita concursurilor de zbor, expozitiilor in care fiecare, punandu-i fata in fata, isi da seama de ce creste in cotet. Dar ce este cel mai important lucru pentru toti cei ce doresc sa faca progrese este sa selectioneze porumbei Galateni tinand cont in primul rand de zbor si joc, fara a neglija aspectul.
Avand la zbor 2 porumbei care au zburat peste 7 ore, unul mai frumos, altul mai urat, pe care il apreciati mai mult si din care ati dori mai multi pui? La fel si cu cei de joc. Intre unul frumos, respectand caracteristicile rasei Galateni si unul facut din culori diferite, pe care il pastrati pentru reproducere? La zbor, eu niciodata nu am vorbit de promovarea intr-o singura directie. La clubul Dacia, la inceput ne mutam cu cardul, la toate etapele de la bucuresti la Craiova si invers. Arbitrii neutri. Dupa 2-3 ani, foarte multi, neavand rezultate sau din alte motive, au ales alte cluburi. Noi, cei care am ramas, am decis sa aplicam regulamente sportive, preliminarii sportive.
Ganditi-va ca nu se poate fura, interpreta calitatea zborului, in concluzie rezultatele. Eu nu cred ca cei care concureaza doresc sa piarda. Galatenii trebuie sa zboare sus, sunt cu joc si fara joc, trebuie sa aiba barem de zbor. Neavand clasament pe individual, pentru ce mai vreti sa mergeti in expozitii? Doar cu regulament pe echipa nu stii ce porumbei ai in voliera. Eu stiu ca nu e placut sa stai toata ziua la arbitraj, dar nici in cateva ore sa termini arbitrarea intr-un oras cu toti concurentii.
Pe acest site, toti putem prezenta poze cu porumbeii care se zboara, rezultatele pe echipa si individuale, indiferent de club si numai asa, aratand si vazand, comentand civilizat, toti avem de invatat. Cititi materialul din 1973:
● 40 puncte zbor
● 30 puncte joc
● barem zbor 1 ora si jumatate
● 30 puncte frumusete
Nu exista Standard pentru rasa Galateni. Dintotdeauna a existat o descriere a rasei. Expozitii au fost si pana in 2008, si dupa 2008. Dupa 2008 cand a aparut acest Standard incomplet, unilateral, in care cei care l-au oficializat (Uniunea) prin tot ce au scris si ce porumbei promoveaza, incurajeaza numai un tip de porumbel (de expozitie), neglijand atat zborul, cat si jocul.
Dati-va seama cat rau au facut si fac aceste rase Galateni care este de zbor si joc, si tu incurajezi numai frumusetea unilaterala. Cine, pana in 2008, a mai scris ca acesti porumbei trebuie sa joace fara sa zboare, cine a mai incurajat in expozitii porumbeii dupa cum gandesc si vad frumusetea necunoscatorii? Pentru unii, cei mai frumosi sunt porumbeii, zic ei, cu ciocurile infipte in cap, pentru altii sun cei scurti (a treia, a patra generatie lucrata in laboratoare).
Atat timp cat aceasta minunata rasa de zbor si joc, Galateni, tu ai trecut-o la frumusete ireala, cum poti sa sustii ca Standardul e bun? Iei bagheta si te plimbi printre porumbei de zbor si joc si ei nu au nimic cu aceasta? Cum poti sa le dai denumirea de Jucatori de Galati?
Arbitrii are arbitreaza Galatenii trebuie sa fie bine cunoscatori ai aceste rase, sa cunoasca toate tipurile de porumbei, sa viziteze mult, din privire sa-si deama care porumbei sunt lucrati in laborator sau nu, sa zboare porumbeii, sa stie cum trebuie sa zboare porumbeii din aceasta rasa.
Foarte important este sa cunoasca foarte bine toate varietatile de Baltati, Unicolori, Cazaci, Grivi, Capaciti, Flori etc. Este cea mai complexa rasa unde trebuie sa imbini frumosul cu zborul si jocul (numai la cei zburati). La cei nezburati trebuie sa-i iei asa cum sunt si sa-i punctezi dupa realitatea 2012. Le-ai facut Standard unilateral, revizuiti-va comprtamentul si luati realitatea. La cei zburati faceti regulament individual, fiindca numai asa vezi ce porumbei sunt in realitate. Lasati extremele, ca ajungeti la Gala-Gutani.
Un porumbel trebuie sa fie placut cand il privesti, sa fie frumos, sa zboare cateva ore si daca joaca frumos (siraguri stranse) e complet. Pentru asta e numai selectia naturala cu un arbore genealogic bun. La aceasta rasa Galateni nu au ce cauta la arbitraj cei care cunosc un singur tip de porumbel, nu-i cresc, nu au nimic in comun cu aceasta rasa. Cluburile cu Galateni trebuie sa fie de acord cu arbitrii. Este o rasa care cuprinde peste 20 de varietati. Cand eu am luat carnetul de arbitru in anul 1972, trebuia sa arati ce porumbei ai creat, sa zbori porumbeii, sa ai cunostinte de genetica si sa ai o ucenicie mare.
Dupa cum imi aduc eu aminte, am fost cel mai tanar arbitru acceptat sa arbitrez la foarte multe expozitii in anii 70-80. Era o raritate cand comisia de arbitraj dadea un carnet de arbitru. In concluzie, Galatenii sunt porumbei de zbor si joc, sa aiba barem de zbor, obligatoriu sa zboare in puncte, disparitie cat mai mult si sa fie specific rasei. Sa nu fie corcituri zburatori, nu jucausi cazatori, nu jucausi metis (din diferite culori), sa aiba o culoare frumoasa, un aspect general frumos, un ochi placut, o forma de cap placuta, gene albe etc.
Baltatura porumbeilor trebuie sa respecte varietatea din care face parte (revarsati, capaciti, grivi, cozi albe, flori, cazaci etc). Unicolorii (iunii) sa aiba, in afara de cioc alb, osatura, ochi, gene frumoase, o culoare bine definita din cioc pana in varful cozii. Intre 2 porumbei, unul care zboara foarte bine la inaltime mare cu ore multe in disparitie si altul care joaca frumos dar nu are rezistenta, de departe cel care zboara foarte bine este mai bun. Cel care zboara, da si jucatori daca e Galatean. Cel jucaus, slab de zbor, niciodata nu iti va da porumbei performanti. Zborul, imbinat cu frumusetea, este foarte greu de realizat, mai ales la rasa Galateni. Cel mai simplu este la extreme. Niciodata, dintr-un porumbel urat sau corcit sau radacini bune, nu poti realiza o linie buna de porumbei.
Zburati, priviti ce aveti in voliera, vizitati cat mai mult, cititi carti de specialitate, cresteti cu pasiune, nu faceti laborator si daca dupa zeci de ani sunteti multumiti, tot e bine. Porumbeii sunt multi, valori putine. La fel crescatori. Galatenii iti dau cele mai mari satisfactii, daca ii zbori si sunt buni, dar si cele mai multe dezamagiri cand vezi ca nu reusesti nimic.

Torino

9 Responses to RASA „GALATENI” ZBOR, JOC, FRUMUSETE, SELECTIE, REALITATEA DIN 2012 PARERI PERSONALE

 1. Felicitari pentru acest topic !
  Ati descris in detaliu toate tipurile de Galateni . Singurii care au fost uitati , au fost ciocosii cu salba .
  Va rugam frumos ca in topicul urmator sa ne scrieti cateva randuri despre incruciserile din care ei au fost realizati .
  Cunoasteti atatea lucruri despre Galateni , sunteti o adevarata enciclopedie .
  Din topicul acesta , rezulta ca marea majoritate a porumbeilor dumneavoastra , zboara mult , sus si joaca des si lung .Este un lucru extraordinar .
  Felicitari !
  Suntem feriti ca va avem contemporan .

  Cu deosebita admiratie ,
  Albei Petre

 2. Va salut d-le Torino
  De fiecare data am citit cu mare interes articolele scrise de dvs mai ales cele in care vorbiti de galatenii de alta data la care ati atasat si poze vechi.
  Tot cu mare interes am ascultat de fiecare data ce ne-ati povestit despre porumbeii d-lui Margineanu atat la Claudiu Porojan in curte cat si la Expozitia de la Pitesti , de fiecare data ati spus porumbeii zburau si jucau frumos lucru care este in concordanta cu ce afirmati in articolul asta « Dar ce este cel mai important lucru pentru toti cei ce doresc sa faca progrese este sa selectioneze porumbei Galateni tinand cont in primul rand de zbor si joc, fara a neglija aspectul.” Intrebarea mea este catre dvs —– Dumneavoastra mai selectati asa porumbeii?—–avand in vedere ca ati avut porumbei de la d-l Margineanu si i-ati cunoscut porumbeii in deaproape.
  O alta nedumerire a mea este legata de faptul ca si dvs afirmati ca rasa Galatean cuprinde 20 de varietati deci nu sunt numai cei pe vanat care intradevar sunt campioni la zbor fata de celelalte varietati dar asta nu inseamna ca trebuie sa marginalizam celelalte varietati existente vrem nu vrem ele exista.
  Vorbiti tot in acest articol ca porumbeii trebuie sa nu zboare mai putin de 1 ora si 30 de minute dar in documentul din 1973 publicat de dvs mai exact acolo scrie intre 1 ora si 1 ora si 30 minute deci baremul asta este mai jos putin incepe de la o ora iar eu din ce cunosc exista destui galateni la momentul asta care sa indeplineasca barenul asta de 1 ora dar care sa si joace foarte frumos.
  O alta idee a dvs din acest articol este „Intre 2 porumbei, unul care zboara foarte bine la inaltime mare cu ore multe in disparitie si altul care joaca frumos dar nu are rezistenta, de departe cel care zboara foarte bine este mai bun.” —-cred ca afirmatia asta este o chestie de gust ,nu o regula generala, pentru ca celui care ii place si jocul nu cred ca o sa opreasca numai porumbelul de zbor eu cred ca daca este obiectiv ii opreste pe ambii. Si ca am ajuns la gusturi parerea mea personala este ca acest porumbel a fost crescut intotdeuna dupa gustul crescatorului . Unui crescator care ii place zborul niciodata nu o sa ii placa jocul pentru ca jocul trage porumbeii in jos iar un crescator caruia ii place jocul nu o sa ii placa disparitia pentru ca nu vede porumbeii. Eu unul prefer un porumbel care sa zboare 2—3 ore cu zbor de mare inaltime (fluture—puncte) si jocuri frumoase pe toata durata zborului nu doar la coborare in detrimentul unor porumbei care zboara 5-6 ore cu zbor de disparitie si fara joc.
  Un lucru care ma bucura legat de ceea ce ati facut in ultima vreme este ca mereu ati pus poze cu porumbei pe scurt cum ziceti dvs nu cu cei ciocosi si inalti pe picioare si nici cu cei de cel putin 400 g si capul excesiv de mare . Sa fie acest lucru o intoarcere la porumbeii care erau o data in detrimentul celor 2 linii de care vorbesc aparute relativ recent ?
  Tot o idee sustinuta de dvs si pe care v-o respect este ca sustineri porumbeii care raman solitar la zbor fata de stol si coboara ultimii intradevar acesti porumbei sunt valorosi sunt varfurile crescatoriei dar sunt mai mult valorosi material decat sa aduca mai mult spectacol unui zbor de galateni din punctul meu de vedere spectacolul il da un stol de galateni nu un porumbel solitar.
  Eu zic ca cel mai bine fiecare crescator ar trebui sa isi zboare porumbeii unde ii place si unde se incadreaza cu tipul lui de porumbei si sa nu mai incercam sa demonstram ca unii sunt mai cu mot decat altii pentru ca nu ajungem nicaieri .
  Dumneavoastra nu cred ca o sa tineti un porumbel care zboara 2 ore ( desi depaseste baremul de 1 ora si 30 minute) si joaca spectaculos iar altii nu or sa tina niciodata un porumbel care zboara 5-6-7 ore fara sa joace .
  Cred ca asta este realtitatea din anul 2012 si mai cred ca asa a fost din totdeauna la crescatorii de galateni.

  Cu stima ,

  Emilian Chelu si sper sa nu va fi deranjat punctul meu de vedere

 3. Domnul Emil Chelu a fost la inaltime in comentariu de mai sus .
  Intradevar are perfecta dreptate :
  - Sunt anumite persoane in tara , care au 280 de porumbei ciocosi , lungi in picioare si 20 pe scurt , de talie medie .
  Cand este vorba sa ii posteze pe site-uri ii posteaza pe aceia 20 , pe scurt , pe restul ascunzandu-i .
  Stiti cum este , padure fara uscaturi nu exista !
  Bine ca avem in tara columbofili seriosi ca domnul Torino , domnul Stefanescu Codrin ,etc. , care ii putem lua ca model (Ca mentori) .

  • domnule Cristi majoritatea cred ca in ocihul porumbelului se poate citi calitatea acestuia..adik ei cred ca ocihul are legatura cu performanta si randamentul pe care’l poate da acel porumbel .si cel mai experimentat columbofil se poate insela..eu nu prea am incredere in aceasta teorie a ocihului cosul face diferenta intre bun si rau bafta DeePsyDe JoHnNy ;x

 4. Cristian Savulovici

  Pt. domnul Emil Chelu :
  - Din comentariul de mai sus rezulta ca aveti experienta in zborurile cu porumbei Galateni si in plus sunteti un om corect , spunand lucrurilor pe nume .
  Este normal ceea ce ati afirmat , legat de faptul ca zborul la stol da spectacolul , nu porumbelul solitar !
  Adevarul spus de dumneavoastra uneori deranjaza , caci stiti cum este ,,vulpea daca nu ajunge la struguri , zice ca sunt acrii ! ”
  Este foarte greu sa ai 5 porumbei de aceiasi valoare , toti de calitate in ceea ce priveste durata zborului , inaltimea la care zboara si nu in ultimul rand jocul !
  Ai nevoie de mai multi factori :
  1. Material genetic de foarte buna calitate (din pacate acestia costa) ;
  2. Multa , foarte multa pricepere a crescatorului . (Trecand peste starea de sanatate , starea de cuib , ajungem la selectie si la antrenamente , aici multi columbofili fiind deficitari) .
  5 – 7 porumbei care sa zboare solisti si sa vina fiecare dupa puterile lui , are in cotet orice copil , dar sa ai din 7 porumbei , 4-5 de aceiasi valoare , care sa-ti dea OMOGENITATE in STOL , este mai greu ; ASTA inseamna MESERIE !
  Acesta este punctul meu de vedere si sper sa nu fi deranjat pe cineva . Asta am invatat de la bunicul meu , asta face in prezent tatal meu si chiar daca este greu , arta ramane arta .

 5. Bidirliu Sergiu

  Dragi comentatori,va rog sa puneti si domniile voastre poze pe acest site,sau sa-mi aratati si mie(nu cred ca sunt singurul care vrea) un site unde ma pot uita la pozele cu porumbeii vostri…ca tot comentam de porumbeii lui X si Y, dar ”noi” ce porumbei avem ?

 6. Cristian Savulovici

  Sergiu , te bagi ca musca-n lapte . Te amesteci in discutii de care n-ai habar , unde nu ai nici cele mai elementare notiuni , jucand rolul de mascarici pe la toate topicele .
  Odihnestete , citeste o carte , realizeaza si tu ceva util in viata !

 7. Sergiu porumbeii mei nu sunt tinuti la secret cine vrea sa ii vada vine in curte si ii vede, singura conditie este sa imi si faca placere sa primesc vizita respectiva in rest totul este la vedere. Nu mi-ai spus care sunt etapele alea multe pe care le-ai arbitrat tu la Dacia.

  • primul rand prin teoria oluuhcii nu’ti poti da seama daca porumbelul este bun sau nu..in ochiul porumbelului poti vedea cat de sanatos este acesta .nu poti sa afli cum un porumbel este bun sau prost cosul iti va raspunde . Kim Yu-sin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*