EXPOZITIILE COLUMBOFILE AU UN ROL FOARTE IMPORTANT IN AMELIORAREA RASELOR DE PORUMBEI SI DESCHID DRUMUL CATRE PERFORMANTA

Foarte multi cititori ai site-ului www.porumbeideperformanta.ro doresc mai multe discutii constructive despre porumbei. E adevarat, dar site-ul este liber atat la comentarii, cat si pentru dvs daca doriti sa scrieti un articol relevant si sa va exprimati cunostintele aratand realizarile.
Sa vorbim despre expozitii, daca au un rol benefic pentru ameliorarea raselor si daca drumul pentru performanta este asigurat. Expozitiile sunt de club, judetene, interjudetene, nationale, internationale, pe rase etc si au scopul de a supune atat pe crescatori, cat si pe porumbeii lor la o confruntare cu exigentele arbitrilor, cat si ale publicului ascultator. Prin exemplarele prezentate in expozitii crescatorii isi dau seama la ce nivel, scazut sau ridicat, de ameliorare au ajuns la rasele pe care le cresc.
Prin comparatia porumbeilor la fiecare rasa analizand selectia, analizand cele mai bune exemplare expuse, fiecare crescator isi poate da seama in ce directive s-a orientat si a crescut porumbeii. Expozitiile mici sunt bune, dar cea nationala este relevanta prin prezenta tuturor crescatorilor. Pacat ca la noi nu s-au facut expozitii in care sa se aprecieze porumbeii si dupa pedigree. Un rol important in expozitii il au campionii si exemplarele cotate cu calificative foarte bune. Selectia crescatorilor se ghideaza dupa varfurile create.
Numai participand, vazand multe exemplare, facand comparatii, discutii constructive, poti sa deschizi drumul catre performanta. Atat pentru incepatori, cat si pentru public, o expozitie nationala este o mare realizare, datorita varietatilor de rase expuse si a arbitrajelor corecte. Cu toate ca in expozitii este expus un numar mic de porumbei dintr-o rasa, diferentele de prezentare, ingrijire, aspect, influenteaza clasamentul.
Expozitiile sunt un loc excelent unde poti intalni alti crescatori si poti face schimb de experienta, porumbei, cunosti modul de apreciere a exemplarelor si de a testa cunostintele posedate de crescatori. Este foarte important sa expui porumbei care ating idealul de rasa, tip sau varietate. Proportia, simetria, aspectul, arboreal genealogic trebuie evidentiate in cadrul expozitiilor. Rasele de zbor si joc ar fi foarte ca in viitor sa joace un rol important in cadrul expozitiilor nationale.
In strainatate toti ne intreaba de rasele romanesti. Ar trebui facute mai multe pentru aceste minunatii de porumbei, opera multor crescatori de-a lungul anilor din tara. Pentru a avea performanta trebuie:
- in primul rand sa stim scopul pentru care crestem rasa pe care o indragim
- sa alegem un sistem de imperechere
- sa oferim o alimentatie corecta a porumbeilor
- amenajarea unor voliere adecvate scopului pe care il avem (frumusete, zbor)
- metodele de zbor sa fie in functie de rasa aleasa
- sa avem cunostinte genetice etc
La porumbeii de zbor sunt doua metode de a-i ridica la zbor: vaduvia si natural. Sistemul de crestere si imperechere sunt: incrucisarile si consanguinitatea. Incrucisarea este imperecherea intre porumbei ce provin din linii, familii diferite (difera genotipic si fenotipic).
Consanguinitatea este o metoda de imperechere si crestere a porumbeilor cu grade diferite de rudenie, dar nu trebuie sa depasim gradul IV. La zboruri cu metoda vaduvie cel mai bine e sa se zboare masculi. Volierele trebuie compartimentate special pentru vaduvie. In cazul zborului la natural trebuie sa aiba trei voliere pentru zburatori, matca si tineret. Important este ca dupa atatia ani sa se faca o expozitie cu adevarat speciala, dupa cum s-a votat cea de la Suceava, si fiecare prin exponatele prezentate vom vedea realizarile.
Pana atunci ca avem rabdarem toate asociatiile sa se uneasca si viitorul va fi frumos. Ce a fost sa dam uitarii. Orice inceput e greu, dar nu imposibil!
Torino,
Iulie 2014







6 Responses to EXPOZITIILE COLUMBOFILE AU UN ROL FOARTE IMPORTANT IN AMELIORAREA RASELOR DE PORUMBEI SI DESCHID DRUMUL CATRE PERFORMANTA

  1. Ce rasa sunt porumbeii din aceste poze?au desenul asemanator cu JUCATORII DE GALATI!

  2. Radu Constantinescu

    In expozitii ,dintre porumbeii expusi , doar 1 % au participat in competitii , deci au fise de zbor .
    In rest , porumbei selectati la voliere , porumbei care cu greu reusesc sa zboare din curte pana pe acoperisul casei .
    Este dureros ca la peste 50 % dintre acestia , pe fisa de expozitie , scrie ,,zburator…” , ,,jucator …”!
    Da , acum 30 – 40 de ani , acesti porumbei zburau , zburau si jucau !
    In prezent , cand incearca sa dea din aripi intra in insuficienta respiratorie , dar ce mai conteaza , important este ca sunt frumosi si ia in expozitii 95 de PUNCTE , 96 de PUNCTE si titluri de CAMPION.
    Este dezgustator ceea ce se intampla , dar din pacate aceasta este realitatea zilelor noastre .
    Este FOARTE SIMPLU sa faci porumbei de expozitie , dar este FOARTE GREU sa selectezi porumbeii pe criteriile zborului , respectiv zbor/joc !

  3. Pentru dl.BOTEZATU . Va dau perfecta dreptate, exista un slogan columbofilistic pe care noi l-am utilizat la expozitiile noastre de club si federatie si care suna asa : “LASATI PORUMBEII SA ZBOARE !!!” Ce bine se simt in libertate ati constatat cred si dvs , dar stapanii pun un pret mai mare pe numarul de exemplare din voliera , cocolosite in vederea expunerii in boxa acuzatilor de la diferite expozitii comparativ cu exemplarele de sub cerul liber.Cineva spunea despre pierderi de porumbei la zbor, facand trimitere la dusmanii lor de-o viata, ….”lasa sa mananca si gura lu’ ceva ( a uliului ).Concluzia ?? La zbor tovarasi !!!

  4. Comentariul de mai sus a fost adresat dlui. Radu Constantinesc, imi cer scuze de la dl. Botezatu pentru inconvenientul provocat .

  5. Costin Laurentiu Nelu

    in expoziitii se arbitreaza pe criterii de frumusete ,iar la concursuriile de zbor si joc se arbitreaza dupa regulament unde se iau cupe si medalii la echipa si la singular!ca sa se faca la expozitii trebuie sa participe un numar mai mare de concurentii!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*