ANTRENAMENT ZBOR

ANTRENAMENT ZBOR

In afara de ereditate si mediu adecvat , antrenamentul sta la baza succesului .
Porumbeii trebuie dresati , antrenati , fara de care nu le putem pretinde performante.
La noi in tara , datorita conditiilor atmosferice , porumbeii sunt tinuti o mare parte a anului inchisi in adapost.Aceasta aduce cu sine o iesire totala din forma.Deci , primavera se reia totul de la capat.
Porumbeii sunt zburati din aprilie-mai , pana in septembrie (revenirea respectiv plecarea randunelelor ).La sfarsitul lui septembrie nu se vor mai zbura , deoarece si schimbarea penajului este in stadiu avansat.
Performanta maxima se observa dupa naparlirea primei remige primare si se mentine pana la caderea celei de a 5-a , perioada care coincide si cu ritmul maxim al naparlirii generale.In decursul schimbarii remigelor , porumbeii carora le lipsesc unele remige , nu pot obtine performante decat daca noua remiga schimbata a atins 2/3 din lungimea totala.Daca in cursul naparlirii dimensiunile remigelor nu se modifica , crescatorul se asteapta la performante de zbor , in caz contrar capacitatea de zbor scade.
Antrenat se numeste stolul care de la lansare si pana la asezare zboara in stol grupat , in “pachet” , deci in randuri stranse.Asezarea trebuie realizata de catre toti componentii stolului , simultan.
Iarna , despartim sexele , lasand porumbeii masculi in adapostul stolului de zbor(ei isi vor pastra boxele) , iar femelele le trecem intr-un adapost fara cuiburi.Astfel li se ofera o perioada de repaus si se vor pune mai usor in pereche.
Daca punem in pereche porumbeii in prima decada a lunii martie , primii pui ii putem obisnui cu mediul exterior pe la sfarsitul lunii aprilie, iar antrenarea celor batrani poate incepe in aceeasi perioada.
In perioada cresterii primilor pui vom asigura si stolului de zbor accesul in libertate.Aceasta va folosi si puilor din cuib , mai bine ingrijiti , indopati , cat si parintilor care vor efectua zboruri de voie , insa fara sa se aventureze in inaltimi , fiind legati de cuib.
Dupa repausul din iarna , vom observa la lasarea in libertate a stolului de zbor ca el ramane doar putin timp in aer si parca porumbeii se tem de zborul in grup.Treptat se obisnuiesc din nou cu zborul , cu locul fiecaruia in stol si cu asezarea simultana.Aici intervine antrenamentul zilnic.
De obicei 3 saptamani de antrenament este de ajuns inaintea concursului.
Stolul de zbor va fi inchis in adapost si va fi eliberat numai pentru zbor , iar dupa efectuarea zborului este inchis iar in adapost.Se va efectua un singur zbor pe zi , iar dupa doua zile de antrenament urmeaza o zi de repaos. Aceste antrenamente mai rare , intre care se include zile de odihna , apoi hranirea adecvata ridica performanta stolului. Vom observa deja in a 2-a saptamana ca stolul atinge inaltimea de zbor si se mentine cu placere acolo timp indelungat. In a 3-a saptamana stolul atinge standardul de zbor. Daca observam ca stolul depaseste cu mult standardul de zbor , va trebui sa-l franam , incluzand chiar doua zile de odihna , avand ca obiect mentinerea formei pentru concurs.
Porumbeii nu trebuie zburati pe vreme de vant puternic , ploaie sau ceata.
Curentii de aer urcatori sau coboratori influenteaza zborul.
Performantele stolului sunt influentate puternic si de starea de cuib :
• Porumbitele inainte si imediat dupa depunerea oualor nu dau rezultate in zbor.
• De asemenea in prima saptamana a hranirii puilor , cand parintii ii hranesc cu “lapte de porumbel” , pierd din fortele lor.
• Masculii care mana la cuib
• Perechile care hranesc 2 pui
Cel mai bine este ca perechea sa aiba oua de cca 12-16 zile la data concursului.
Antrenarea porumbeilor tineri se va incepe deindata ce ei s-au obisnuit bine cu imprejurimile adapostului. Ei vor avea acces toata ziua in libertate , sa se bucure de aer si soare , sa cunoasca regiunea efectuand zboruri de voie.
Dupa ce tineretul s-a obisnuit , cam la 2 saptamani de la eliberare , se va incepe gonirea lotului de tineri , zilnic de 2-3 ori. Este bine ca aceasta sa se faca mereu la aceleasi ore. Cam la 6-7 saptamani de la parasirea cuibului , pot fi antrenati systematic , iar dupa doua luni de zbor ii putem trece in adapostul lotului de zbor.
Este indicat sa nu ridicam pretentii mari pentru zboruri indelungate sau de mare inaltime fata de tineretul de cateva saptamani , caci fortarea puilor duce pana la urma la pierderea lor. Unii porumbei se pierd cu usurinta in aceasta perioada , ca apoi la varsta de 1-2 ani pierderile sa devina rare.
Fiecare rasa are un zbor , un joc specific. Aptitudinile de zbor , maniera zborului se datoresc porumbeilor. Performantele de zbor sunt obtinute de crescator , reprezinta rodul muncii si a priceperii sale.

Ing. Stefanescu Viorel

7 Responses to ANTRENAMENT ZBOR

  1. Varzaru Nicolae

    Frumos material domnule Stefanescu Viorel .
    Frumos si la subiect , bun pentru orice incepator care acum face primii pasi in columbofilie .
    Sincer eu si colegii mei am dori sa colaboram cu dumneavoastra si suntem curiosi sa aflam ce rasa de porumbei zburati pe baza programului mai sus mentionat .

  2. Varzaru Nicolae

    Scuze , domnule Steganescu , din neatentie am scris Stegaru !

  3. Costel J. - Craiova

    Stie cineva cand se termina cele 8 luni de suspendare ale domnului Mateescu Vasile , columbofilul acela din Calafat ?
    Prin Craiova se aude ca in sezonul 2012 nu va zbura sigur la maturi , fiind suspendat 8 luni pentru abateri disciplinare .
    Cand trec cele 8 luni , domnule Torino ?
    La pui va zbura in 2012 , Mateescu Vasile ?
    Cred ca ar exista o posibilitate sa zboare numai la pui , doar daca ati zbura puii cat mai in toamna , ca sa ii expire cele 8 luni de suspendare .

    Nu este mult 8 luni , dar ii prinde bine sa se cuminteasca si sa nu mai apeleze la tot felul de prostii .
    E baiat tanar si pe vremea mea , oamenilor ca el care calcau stramb , o perioada le era rusine sa mai iese pe la poarta …
    Sper sa se cuminteasca !
    Domnule Torino , asteptam raspunsul dumneavoastra !

    • Vasilica Bulucescu

      Costele suspendarea incepe odata cu anul competitional!Hotul trebuie pedepsit,altfel nu invata nimic!La magaria cu Zanfir C erau alte timpuri,acum sinte-ti la FRSC si lucruri de acest fel nu se accepta.

  4. Vasilica Bulucescu

    Bun articol

  5. rohozneanu petru

    Foarte bun si interesant acest articol pentru incepatori ca mine.As dorii, sa aflu atat eu cat si altii ca mine,ce mancare se da lotului de zbor inainte de concurs,cat si dupa.Metodele de recuperare dupa concurs sunt la fel ca la voiajori?Daca nu ,sa ni se spuna in ce consta.SA auzim numai de bine.

  6. FRSC – ul este o institutie serioasa care tine la brendul sau . Cei de la Dacia au in prezent in club , o persoana sanctionata pentru abateri disciplinare columbofile ; Daca aceasta persoana nu-si va ispasi pedeapsa si va fi acceptata sa participe in competii in perioada suspendarii , este posibil ca FRSC-ul sa anuleze toate clasamentele in care apare persoana suspendata !
    Legea este lege si trebuie respectata , astfel promovam debandada .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*