V-ATI INTREBAT SI ANALIZAT DE CE SE PIERD PORUMBEII DE ZBOR?

2014 a fost, dupa parerea mea, un an atat de capricios incat nici ca incepator, nici ca un crescator experimentat nu gasesti multe explicatii. Norii plutitori, la diferite inaltimi, timpuri neprielnice, undele magnetice, ceata, pozitia soarelui, diferentele de temperatura, sol, inaltime influenteaza zborurile la porumbeii care se duc la mare inaltime. In fiecare an, atat la antrenamente, cat si la concurs, sunt foarte multe pierderi. Porumbeii sunt supusi la efort fizic deosebit, solicitari nervoase, creierul trebuie sa functioneze bine in timpul zborului, in scopul orientarii.
In concluzie, porumbeii trebuie sa aiba un bun spirit de orientare si conditie fizica deosebita. Ca sa-i aduci intr-o forma buna in ziua concursului, trebuie bine hraniti, antrenati, sa aiba o naparlire buna, vitamine si sa tii cont de comportamentul fiecarui porumbel zburat. Cu toate acestea, pot avea loc pierderi accidentale, fiindca porumbeii nu sunt bine pregatiti sau pierderi dezastruoase sau catastrofale din cauza unor conditii meteo nefavorabile, vant, ploi foarte puternice. Furtunile, curentii de aer deosebit de reci, lapovita duc tot la pierderi catastrofale. Cerul acoperit influenteaza orientarea la fel ca si cerut intunecat.
Atat eu, cat si foarte multi crescatori, am avut pierderi catastrofale pe timp frumos, cu cer senin. De multe ori, dupa zile ploioase, probabil curentii de aer cald, intersectati cu cei reci, precum si influenta razelor solare duc la dezorientarea porumbeilor la inaltime mare. Sunt multe de explicat, dar nici noi crescatorii nu le cunoastem pe toate, mai ales saracii porumbei care se lupta cu asemenea fenomene nepravazute in momentul lansarii.
Cu natura nu te joci, iar porumbeii sun tai tai doar in voliera, pana ii lansezi. Porumbeii te incanta doar zburandu-i, care iti dau atata satisfactie de neuitat.
Torino,
Iunie 2014


One Response to V-ATI INTREBAT SI ANALIZAT DE CE SE PIERD PORUMBEII DE ZBOR?

  1. Costin Laurentiu Nelu

    Ai dreptate porumbei zboara la mare inaltime si curentii ,norii ai duc cate 60 -100 de km ei nu sunt voiajori de curse sa mai vina inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*