EXPOZITIA EUROPEANA DE PORUMBEI VOIAJORI, EDITIA A V-A, BUCURESTI, 27-31 IANUARIE 2016, A DEPASIT TOATE ASTEPTARILE

Oare cine si-ar fi inchipuit ca in decemebrie 1969, intr-o sala modesta si cu un numar mic de participanti, din initiativa unui grup de crescatori din capitala, va fi organizata prima expozitie nationala de porumbei calatori din R.S.Romania? Acesta a avut loc dupa participarea Romania la Spartachiada Tarilor Socialiste din 1968, de la Budapesta, cu ocazia careia a avut loc un curs international de arbitri, unde multi arbitri romani au fost investiti cu dreptul de judecatori in expozitii.

La Casa Scanteii, 15-17 decembrie 1978, in doua module din Complexul Expozitional, au fost prezenti peste 1.300 de porumbei din 16 judete, reprezentand 38 de cluburi (cifra record). A fost a XII-a editie o adevarata sarbatoare pentru toti iubitorii de porumbei calatori si de agrement din Romania.

Dar amintirile sunt un vis placut si fara un trecut frumos nu poti crea prezentul si viitorul. Cei care au trait si participat la toate aceste evenimente de neuitat, in momentul in care vedem unde s-a ajuns in columbofilie la ora actuala, rezultalele realizate, felul de prezentare a pasarilor, modul de selectie a porumbeilor etc, realizam cat de frumoasa este aceasta pasiune. Si cand ai rezultate deosebite, lasi la o parte toate discutiile si neajunsurile.

Odata cu cea de-a V-a expozitie europeana, organizata in Bucuresti in 27-31 ianuarie 2016, am avut ocazia sa fiu alaturi de cei mai mari crescatori de porumbei voiajori din Romania si strainatate. Chiar daca nu am porumbei voiajori, eu impreuna cu membrii Asociatiei ACPJG-Romania si Asociatia Viitorul Drobeta Turnu Severin, cu toti mari iubitori de porumbei performanti de zbor la inaltime, cu perioade de disparitie, am participat la acest eveniment de neuitat.

In cadrul acestei expozitii europene a fost prezenti 40 de porumbei campioni din diferite rase cu zbor performant la inaltime, care au participat la concursurile din 2015 si isi merita locul in gala campionilor. Performanta, atat la porumbeii voiajori, cat si la cei de zbor la inaltime, este o arta si pricepere, o adevarata stiinta. Colaborarea cinstita si fara interese duce numai la progrese.

Multumirea mea a fost una singura: cu asemenea colaboratori, columbofilia are numai de castigat si toti cei care au vizitat aceasta expozitie sa traga singuri concluziile. A fost o expozitie de exceptie, de neuitat, pentru prezenti si toate generatiile viitoare care vor citi, vedea si reaminti de acest frumos eveniment. Expozitia s-a inchis cu gala campionilor, in pavilionul C3, in seara zilei de 30 ianuarie 2016, in prezenta a peste 500 de persoane, oficiali, campioni, invitati din toata Europa, de toate nationalitatile, chinezi, japonezi, nemti, 12 state care au participat oficial la acest deosebit eveniment, plus invitatii speciali din China si Japonia.

Principesa Maria, din partea Casei Regale, a fost indeosebi prezenta si ne-a oferit onoarea de a inmana cele mai importante premii.

Federatia Nationala Columbofila din Romania, fondata in 1937, impreuna cu toti participantii, a primit aprecierile unanime pentru organizarea celei mai reusite expozitii din cele vazute in Europa pana in prezent. Vazand aceasta expozitie iti dai seama ca se poate. Felicitari conducatorilor, sponsorilor, muncitorilor si tuturor celor care au dat dovada de un profesionalism deosebir. Cu stima si respect pentru asa oameni, Torino!

Nu uitati ca tot in pavilioanele C1, C2, C3, intre 4-6 martie 2016, va avea loc a doua editie a PET EXHIBITION!
Pentru toti cei interesati, vom reveni cu amanunte saptamana viitoare.

Torino
Februarie 2016

3 Responses to EXPOZITIA EUROPEANA DE PORUMBEI VOIAJORI, EDITIA A V-A, BUCURESTI, 27-31 IANUARIE 2016, A DEPASIT TOATE ASTEPTARILE

  1. Valoare , prestanta , statut ! Jos palaria pentru A.C.P.J.G.-RO si pentru cluburile afiliate la ea ! Sunteti mari , n-aveti rivali !

  2. Cei ce au vizitat expozitia au plecat cu satisfactia impliniri unui vis.O expozitie la standarde europene organizata in Romania!Felicitari tuturor!

  3. Laurentiu Bogorodita

    Topic de pe un alt site columbofil, care contine foarte multe informatii de la Cupa Europei-2016:

    http://www.lumea-columbofila.ro/expozitia-europeana/#more-2260

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*