STANDARDUL URIASULUI AMERICAN DE CASA

Denumirea rasei:
American Giant Homer(Uriasul American de Casa)

Originea:
A fost creat in SUA la inceputul secolului XX, cu scopul de a fi crescut in ferme de mari dimensiuni, pentru productia de carne.

Categoria :
Apartine grupei porumbeilor utilitari.

Dimensiuni corporale :
Mascul 851 -1134 gr , ideal 992 gr. Femela 794 – 1077 gr ideal 936 gr,inaltime 24-28 cm,lungime 24-26,5 cm,latime piept 12,5-15 cm

Marimea inelului :
10(zece) EE si 11(unsprezece) in S.U.A. cu precizarea ca in ROMANIA se arbitreaza dupa normele (Entente Européenne)!

Impresia generala:
Este un porumbel de talie mijlocie spre mare,cu pozitia corpului inclinata,nemotat,fara cravata.Este asemanatorcu porumbelul calator,insa este mai mare,mai puternic.

Tinuta:
Porumbelul este deosebit de puternic,alert,parand increzator si totodata dur,aspru.Nu trebuie sa fie prea gras ori slab si nici sperios sau excesiv de linistit(plictisit).Din modul in care se imbina diferitele regiuni corporale trebuie sa rezulte armonie,vigoare.

Capul:
Deosebit de puternic.Din profil se observa ca linia exterioara a acestuia in forma cifrei 9 de la varful ciocului la ceafa este una curba cu deschidere destul de mare.Crestetul capului nu trebuie sa fie ingust sau plat.Fruntea si ceafa sunt late,rotunjitedar nu bombate.Privind din fata se observa cum fruntea descreste foarte putinca latime spre baza ciocului.

Ochii:
Au privirea crancena,apriga.Sunt apreciati porumbeii care au ochii rubinii indiferent de culoarea penajului,desi sunt acceptati si ochii negri la varietatile albe si baltate sau ochii orange pentru albastri si guti.

Genele:
Cat mai discrete,aproape inexistente.

Ciocul:
Destul de scurt,insa ramanand in proportie cu pielea capului,puternic,bont,cu mandibulele drepte si aproape egale ca grosime.Este indreptat in jos facand un unghi de 45 de grade cu orizontala.Culoarea sa este asortata culorii penajului.

Carunculele nazale:
Destul de dezvoltate,cu textura fina.Ele umplu golul dintre frunte si cioc,fara sa iasa in afara liniei exterioare trasata de ceafa si crestetul capului(privind din profil).Mandibula inferioara este lipsita de orice formatiune asemanatoare carunculelor.

Gatul:
Gros,de lungime medie,bine legat de trunchi.Se ascute foarte putin de la baza spre partea superioara.

Corpul:
Puternic, scurt, lat si adanc. Are aspect cubic. Luand porumbelul in mana vom descoperi ca este mult mai greu decat ne-am imaginat.

Pieptul:
Este proeminent si lat ( de aproximativ 14 cm intre incheieturile aripilor ). Sternul lung si acoperit bine cu muschi masivi si elastic, se curbeaza putin inspre abdomen.

Spatele :
Este lat si drept , crupionul puternic.

Aripile :
Strans lipite de corp, proportionale ca marime cu celelalte regiuni corporale.Remigele primare se odihnesc pe coada, aproape atingadu-se la varfuri. Cele secundare trebuie sa acopere bine spatele si crupionul.

Coada :
Este scurta , alcatuita din 12 rectrice puternice , sustinute de pene supracodale si subcodale bine dezvoltate , purtata strans , astfel ca ajunge la varf de grosimea unei pene si jumatate. Este mai lunga cu aproximativ 2 cm decat varful aripii. Ca pozitie , continua linia inclinata ( intr-un unghi de 12 grade ) a spatelui.

Picioarele :
De lungime medie, cu aplomb mare, sunt pozitionate putin inclinat din spate inspre inainte. Au osatura puternica, iar coapsele bine acoperite de muschi.Genunchii si fluierele picioarelor sunt lipsite de pene. Degetele sunt drepte, puternice, corect crescute, culoarea unghiilor corespunde cu cea a ciocului.

Penajul :
Neted, matasos , strans lipit de corp.Penajul trebuie sa fie curat, fara semne de infestatie cu paraziti. Remigele sunt late, puternice, acoperindu-se bine unele pe celelalte. Penele supracodale si cele subcodale sunt lungi aceperind bine rectricele.

Culori :
Sunt foarte variate intalnindu-se porumbei unicolori, baltati , pestriti, capaciti, albi cu cozile colorate, etc.

Defecte minore :
Crupa ingusta, pozitia cozii , picioare si degete subtiri, culoare penaj , culoarea ciocului diferita de cea a ghiarelor.

Defecte grave :
Corp prea mic sau prea mare, corp subtire, forma atipica, picioare lungi, stern stramb cap nedezvoltat sau cu denivelari, crestet ingust sau plat, cap patrat , pozitia corpului verticala , gat scurt , pozitia gatului neverticala, cioc lung si subtire , mandibula mult mai mica fata de cealalta, ochi alb, piept ingust si plat sau prea coborat spre sol, coada lata si lunga , caruncule nazale incretite sau prea mici, gat subtire, aripi trenate, penaj murdar

Documentare:
-Culegere de standarde; Autor, Cosmin Popa; Editura Universitas XXI, Iasi, 2003
- Standardul Clubului American(A.G.H.A.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*