PROFILUL PSIHOLOGIC AL UNUI PRESEDINTE DE ASOCIATIE COLUMBOFILA, IN VIZIUNEA MEA

De-a lungul celor 17 ani de cand sunt presedinte al Asociatiei Dacia si celor 10 ani la ACPJG-RO, am avut atat de multe de invatat atat din situatiile cu care m-am confruntat, cat si de la oamenii din jurul meu , am avut ocazia sa invat atat de la cei mai buni, cat si de la cei mai putin buni. Dar nu exista informatii/ cunostinte gresite sau rele, ci cunostinte constructive. Tot ce inveti, bun sau rau, te va ajuta candva sa stii sa depasesti situatii la limita sau sa le imbunatatesti.

Intr-o conducere, exista doua tipuri de conducatori: liderul si seful. Liderul este o persoana carismatica, responsabila, capabila sa-si ghideze oamenii in directia realizarii scopurilor propuse, fiind alaturi de ei ca un co-echipier, iar seful este cel care are puterea si autoritatea de a ordona oamenilor aflati sub acesta la nivel ierarhic si a le atribui sarcini fara a-i asculta, intreba, consulta.

Imi place sa cred ca in toti acesti ani am fost si sunt in continuare un lider. Imi place sa cred ca am o comunicare buna cu oamenii din asociatie, ca sunt o persoana deschisa, receptiva, ca facem impreuna cele mai bune alegeri si ca stim cu totii ca ne putem baza unii pe altii atunci cand situatia o cere.

In continuare, fara a avea neaparat legatura cu mine ca si lider de asociatie sau ca si columbofil, as dori sa creionez, daca imi permiteti, profilul unui presedinte de asociatie columbofila deoarece am observat tendinta oamenilor, si aici nu ma refer la membrii asociatiilor din care fac eu parte, ci la columbofili in general, ca presedintele unei asociatii trebuie sa fie si un bun columbofil. Oameni buni, aceasta nu este o cerinta obligatorie pentru a reusi ca presedinte. Un bun presedinte trebuie, in primul rand, sa fie o persoana foarte bine organizata, abordabila, sa acorde timp si sa-si asculte membrii, sa promoveze interesele comune si sa fie preocupat de rezolvarea problemelor. Totul se invata, nu ne nastem lideri (bineinteles daca exista dorinta si transparenta).

Ca si abilitati organizatorice, un presedinte de asociatie columbofila musai trebuie sa aiba acces la informatii, dar si sa stie sa le transmita membrilor asociatiei pe care o reprezinta, sa fie bine informat atat la nivel national cat si in afara tarii, sa stie sa utilizeze computerul, sa cunoasca o limba de circulatie internationala, sa stie sa comunice eficient, transparent si obiectiv, sa corecteze abaterile membrilor fara insa de a ataca persoanele care le comit.

Atitudinea este, de asemenea, foarte importanta si trebuie sa fie orientata catre gasirea unor solutii constructive la problemele care apar pe parcursul mandatului sau si nu sa aiba tendinta de a fi agresiv, de a pune degetul pe cei care gresesc, de a ameninta si asa mai departe. Daca la randul lui este un columbofil pasionat, dedicat rasei pe care o creste, cu rezultate bune obtinute la concursuri, cu atat mai bine dar nu este obligatoriu.

In incheiere, doresc sa mai mentionez ca pentru aceasta meserie, ca pentru oricare alta, trebuie sa ai pasiune, dorinta de a ajuta, respect pentru oameni si animale, pasari, cu atat mai mult cu cat este o activitate voluntara, neplatita, dar insa care poate oferi satisfactii incomensurabile!

Sper ca, prin acest portret, sa va fi oferit o imagine mai ampla asupra meseriei de presedinte de asociatie columbofila si imi doresc sa continuam sa facem lucruri frumoase atat in cadrul asociatiilor cat si la concursurile de zbor la care participam si in volierele noastre!

Torino,
Martie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*